REVIEW

The Dave Brubeck Quartet – Countdown - Time In Outer Space (LP)

Eric de Boer | 03 januari 2012

Om in positieve zin op te vallen met jazzmuziek in de jaren vijftig en zestig moest je wel van goeden huize komen. Zo dacht althans Dave Brubeck. De toenmalige dertiger/ veertiger had zijn sporen reeds verdiend maar verrijkte zijn persoonlijke stijl door te spelen met maten en het toepassen van etnische invloeden.

Van de in totaal vijf albums waarop Brubeck’s kwartet de indeling en maatvoering binnen het genre verkende is nu ook het derde deel voor het eerst sinds de eerste persing opnieuw op vinyl verkrijgbaar.

Countdown: Time In Outer Space volgt Brubecks immens succesvolle Time Out (uit 1959) en het album Timing Further Out (uit 1961) op. In de twee jaren voor dit nieuw album heeft Dave met zijn kwartet diverse maten verkend en er meerdere succesvolle composities mee gevormd. Met de vijfkwartsmaat als bekendste boekten de musici erg veel succes en stond hen de weg open voor verdere ontplooiingen, met een hongerige platenmaatschappij achter zich. Brubeck en de zijnen waren een succes en niet voor niets.

Op Countdown - Time In Outer Space zijn het vooral elfkwarts en zevenkwartsmaten die ten gehore worden gebracht. Op de achterzijde van de hoes is het Dave Brubeck zelf die tekst en uitleg geeft over de tracks op deze plaat. Het kwartet werd gecompleteerd door Paul Desmond op altsaxofoon, Joe Morello op drums en Eugene Wright op bas. Hoewel Time Out commercieel wellicht beter in het gehoor lag, gaan de exploraties op deze plaat wat dieper. De negro-geïnspireerde percussie in boogie woogie-stijl op de opener Countdown, de blueswals Why Phillis, de voor percussie geschreven track Castillian Drums of het merendeel van de b-kant met toegankelijke jazzmuziek die Brubeck schreef voor het stuk Maiden In The Tower, de muziek klinkt toch vertrouwd en de lp is eigenlijk veel te kort.

De West-Coast/ cool jazz die de nu 91-jarige Brubeck zich eigen heeft gemaakt is niet terug te voeren op één enkel album maar op een hele serie. Hiervan is Countdown – Time In Outer Space een wezenlijk onderdeel en deze herpersing op Music On Vinyl is ook klankmatig zeer wel de moeite waard. Hoewel de stereo-mixage typerend is voor de tijdsgeest –vooral als het gaat om plaatsing van instrumenten in de opname- mag deze heruitgave zeker het predikaat audiofiel dragen. Een dikke aanbeveling voor liefhebbers van instrumentale jazz, dus.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 45:44 minuten
Website


EDITORS' CHOICE