REVIEW

Tomboy

Jan Luijsterburg | 02 januari 2012

Laure is een jongensachtig meisje, een tomboy. Als ze met haar ouders en een zeer vrouwelijk jonger zusje verhuist, presenteert ze zich aan de nieuwe omgeving als Michaël. Begin van een ingewikkeld dubbelleven. Dat kan niet goed blijven gaan. Mooi inlevend gefilmd, en buitengewoon natuurlijk gespeeld.

Kinderen onder elkaar, dat is een geheel eigen wereld. Ouders hebben er geen weet van. Niet door gebrek aan liefde of aandacht, al zijn de ouders van Laure wel druk met werk en de zwangerschap van de derde. De jongensachtige trekken van Laure worden tot op zekere hoogte geaccepteerd – haar nieuwe kamer mag blauw. Haren afknippen moet echter stiekem. Zusje Jeanne wordt aanvankelijk buitengesloten, maar mag uiteindelijk ook mee naar buiten. Haar maakt het niks uit of Laure als jongen of meisje gezien wordt – ze speelt het spel  overtuigend mee.

Voetballen of vechten is redelijk safe, maar als er gezwommen moet worden is dat wel een probleem. Laure knipt haar badpak tot zwembroek en boetseert een piemel van klei, als vulling. Ze houdt haar rol met verve vol, tot ze tegen de wand loopt en moeder de regie overneemt. Liefdevol, maar keihard. Omdat het niet anders kan.

Tomboy is een klein maar meeslepend verhaal. In het wat droge, filmtheoretisch getinte interview dat als extra is meegeleverd beschrijft Céline Sciamma dat ze vooral een toegankelijke film wilde maken. De identiteitscrisis van Laure wordt niet gedramatiseerd, en is daardoor extra invoelbaar. Dat van de gezinssituatie geen cliché gemaakt wordt is ook eerder uitzonderlijk dan regel.

Het thema mag zwaar lijken, de film is dat zeker niet. Na haar debuut Naissance des pieuvres leverde Tomboy Sciamma opnieuw een even groot als terecht succes op, zowel in eigen land als daarbuiten.

Aanvullende informatie:

Frankrijk, 2011
Speelduur: 79 minuten
Regie en scenario: Céline Sciamma
Productie: Bénédicte Couvreur
Camera: Crystel Fournier
Montage: Julien Lacheray
Muziek: Para One
Met: Zoé Héran, Malonn Lévana
Extra: interview met Céline Sciamma (12 minuten)
Uitgave: Cineart
Distributie: Twin pics
Website


EDITORS' CHOICE