Van Schweikert Unifield Three & Two

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 mei 2009 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | Von Schweikert Audio

De naam Von Schweikert is uitgegroeid tot een begrip. Albert bouwt al vele jaren topsystemen, die op achtereenvolgende shows in de Verenigde Staten en de rest van de wereld de aandacht opeisen. Naast de enorme VR-11 en VR-9, die alleen tot hun recht komen in grote luisterruimten, heeft het bedrijf ook aandacht voor muziekweergave in de gemiddelde woonkamer. De nieuwe Studio Signature Series, met daarin de hier aanwezige modellen Unifield Three en Unifield Two, proberen standaard akoestische problemen op te lossen binnen een plaatsbaar en visueel attractief concept.

Een aantal geluidsmatige problemen in normale woonkamers worden veroorzaakt door luidsprekers met een brede dispersie. Dit soort rondstralers spuiten het geluid tegen alles wat los en vast zit. Vanaf al die oppervlakten en objecten komt dan vervolgens een refl ectie terug die zich mengt met het directe geluid.

Hierdoor ontstaan veel problemen, zoals kamfiltereffecten, versterking en/of uitdoving van frequentiegebieden, faseproblemen en het vertroebelen van de soundstage. Als de ruimte zelf dan ook niet akoestisch optimaal is, dan is van enige kwaliteitsweergave geen sprake. Veel luidsprekers van de bekende merken zijn in principe niet zo slecht. De reden dat het vaak helemaal mis gaat ligt in de akoestiek (voor 60-70 %), de plaatsing en de match met andere componenten. Wie deze drie factoren beheerst, kan een fascinerende geluidsweergave bereiken en dat kan zelfs met bescheiden middelen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE