REVIEWIn-akustik

Inakustik Reference Series

Het testen van kabels is werk dat de nodige concentratie vraagt, omdat veel kabels momenteel een behoorlijk kwaliteitsniveau neerzetten en geen grote verschillen laten horen in prestaties. Daar komt bij dat de prestatie van kabels niet volledig op zichzelf staat, maar afhankelijk is van de gebruikte randapparatuur. Dus, waar doe je uiteindelijk een uitspraak over? Aan de andere kant zijn er natuurlijk best nog kabels die simpelweg een negatieve invloed op het signaal hebben vanwege elementaire ontwerpproblemen. Inakustik bestaat al dertig jaar en leverde hier een aantal kabels af uit de Reference-series en dat wakkert, ondanks alle bedenkingen, toch weer de nieuwsgierigheid aan.

Het is wellicht aardig om even in theoretische zin na te denken over kabels. Welke waarneembare verschillen maken kabels voor de luisteraar? In principe alleen verschillen in de tonale balans en een verschil in `snelheid`. Een waarneming is ook dat sommige kabels meer `helderheid` (clarity) laten horen. Dat is niet identiek aan een versterking van hogere frequenties. Tonale balans is terug te voeren op fysieke eigenschappen van de kabel zelf en uit zich als gevolg van interactie met de aangesloten apparatuur.

Snelheid volgt direct uit de kabeleigenschappen. Claims van luisteraars over `ruimte` en detail zijn niet makkelijk terug te voeren op kabeleigenschappen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE