REVIEWHepta

Hepta One-A luidsprekers

Met het ontstaan in 1955 door grondlegger Chris Rutgers senior, is het oer Nederlandse in het Noord- Hollandse Zaandam gelegen Hepta, vandaag de dag zeer waarschijnlijk een van de oudste nog actieve Nederlandse audiofabrikanten. Ondanks de kleinschaligheid en economische omstandigheden heeft dit roemruchte merk altijd de rug recht weten te houden en weet het ons al vele jaren te trakteren op mooie goeddoordachte en prijsgunstige luidsprekerontwerpen. Het merk is een levend bewijs dat er ook voor een (veel) lager bedrag echte luidsprekerjuweeltjes kunnen ontstaan. De hier geteste Hepta One-A is de allernieuwste loot aan de Hepta boom en als zelfs de ontwerper vol trots verteld dat hij er meer dan tevreden over is, maakt dat behoorlijk nieuwsgierig.

Ondanks de lange historie moet ik tot mijn schaamte bekennen dat er nog nooit ook maar één model van dit roemruchte merk in mijn luisterruimte heeft gestaan. Waarom? Redenen te over.

Hepta is maar een piepklein merk dat voornamelijk in midden en noord Nederland wordt verkocht. Ik krijg het hier in het zuiden van ons land dus praktisch nooit onder ogen. Een andere reden is de enorme nuchterheid die het bedrijf en zijn mensen kenmerkt. Hepta blaast nooit hoog van de toren, schept niet op over zijn (goede!) kwaliteiten, zet geen grote, dure en later weer door de klant te betalen reclamecampagnes op poten.

Maar juist waar het op eerlijkheid en kwaliteit aankomt, kan dit kleine bedrijf absoluut zelfs meekomen met de grote internationale jongens! Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE