REVIEW

Steam of Life

Jan Luijsterburg | 23 december 2011

Mannen staan niet te boek als wezens die gemakkelijk hun verdriet laten zien. Dat zal in Finland zeker niet anders zijn dan hier. In de sauna, in het gezelschap van andere mannen en een biertje, gaan alle reserves echter overboord en komt het leed in stromen los. Zo blijkt in deze mooie documentaire van Joonas Berghäll en Mika Hotakainen. 

Overleden of op andere wijze verloren geliefden en kinderen, trauma’s uit jeugd of oorlog, gemis aan werk of geld, aan ellende geen gebrek bij de Finse man. Sommigen verkiezen voluit de slachtofferrol in een partijtje ongegeneerd zelfbeklag, anderen zien ook positieve kanten van het leven, zoals een man die uitgelaten vertelt over zijn vriend. Dat blijkt dan een enorme beer te zijn – je hoopt dat het hem niet vergaat als de hoofdpersoon in Werner Herzog’s Grizzly Man. Het slopen van het tuinmeubilair wordt geamuseerd gadegeslagen. Een komische afwisseling in de verder hoofdzakelijk treurige verhalen. 

Naast een staalkaart van mannelijke sores is Steam of Life ook een rondreis in de rijke saunacultuur van Finland. Natuurlijk zijn er de bekende gespecialiseerde centra, maar met name in minder bevolkte gebieden blijken de Finnen buitengewoon creatief in het inrichten van zweetkamertjes. Zo komen we een omgebouwde caravan tegen, en zelfs een gemodificeerde telefooncel op wieltjes. 

De film is opgebouwd als een serie gesprekken in sauna’s, gescheiden door schitterende plaatsjes van het landschap. Die hebben door hun variatie en visuele pracht een belangrijke toegevoegde waarde. Afgesloten wordt met een door alle mannen tezamen gezongen lied. 

Origineel is deze sympathieke film vooral door de setting. Zo vaak zie je dat niet, louter naakte mannen die hun ziel en zaligheid blootleggen. Zeer verschillend in leeftijd en buikomvang, maar in de beslotenheid van het zweethok toch ook allemaal gelijk. Aanvullende informatie
Finland, 2010
Speelduur: 80 minuten
Regie: Joonas Berghäll, Mika Hotakainen
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: IDFA’s delicatessen
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE