REVIEW

Grimm Audio CC1

Jan de Jeu | 26 december 2011 | Fotografie Jan de Jeu

Losse word clocks kom je vooral tegen in opnamestudio`s. Maar in een land als Japan gebruikt ook menig audiofiel een dergelijk apparaat om de geluidskwaliteit van zijn (sa)cd-speler te verbeteren. Fabrikanten als Marantz, Esoteric en dCS rusten daartoe hun spelers uit met een word clock ingang. Sommige word clock generatoren beschikken tevens over een AES/SPDIF herklok mogelijkheid. Zo ontstaan twee typische toepassingen; het klokken van een stand alone cd-speler met word clock ingang en het herklokken van het digitale signaal tussen een digitale bron (loopwerk, netwerkspeler) en een externe DAC. Een word clock generator met beide mogelijkheden is de CC1 van het Nederlandse bedrijf Grimm Audio.

Uit Music Emotion - November 2010

Grimm Audio is een samenwerkingsverband van vier van Nederlands meest bekende audio ingenieurs. Drie Electrical engineers en een sound engineer. Bruno Putzeys, wiens AES convention paper `Design techniques for high-performance discrete A/D converters` uit 2003 het startpunt vormde voor de oprichting van het bedrijf. Peter van Willenswaard, eigenaar van het bedrijf Audiomagic dat gespecialiseerd is in modificatie en reparatie van zowel buizen apparatuur als digitale apparatuur en in het ontwerpen en bouwen van analoge en digitale audio apparatuur. Guido Tent van Tentlabs ontwikkelt, vervaardigt en levert modules en kits voor zelfbouw en upgrade van cd-spelers, DACs en buizenversterkers.

Eelco Grimm is de enige sound engineer. Hij is onder andere eigenaar van Fairytapes, een bedrijf voor recording and acoustic consultancy. Audiofielen kennen hem veelal van zijn boek (met test cd’s) Checkpoint Audio. Grimm Audio ontwikkelt en vervaardigt professionele audioproducten die specifiek gericht zijn op het audiofiele deel van de markt, zoals High-End recording en mastering. Producten zijn bijvoorbeeld de AD1 waarmee sacd masters gemaakt kunnen worden van digitale bronnen en de power supply voor buizen microfoons; de MP1.

Naast de elektronica heeft Grimm Audio ook een luidspreker in het pakket; de LS1 monitor. Voor een compleet overzicht verwijs ik u naar de website www.grimmaudio.com waar voor de technisch geïnteresseerden ook white papers te downloaden zijn.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen


EDITORS' CHOICE