REVIEWMBL

MBL 1621A CD-transport & 1611 D/A Converter

Het MBL 1621A cd-transport en de MBL 1611F D/A converter vormen momenteel een van de referentiespelers in de luisterruimte. Reviews kennen vaak een lange voorbereiding. Het onderstaande begon op de High End in München en werd een aantal weken later vervolgd door een gesprek met Jürgen Reis, chief engineer van MBL.

Uit Music Emotion - December 2009

MBL is vooral bekend van de opvallend vormgegeven rondstralende luidsprekers. Trouwe bezoekers van de High End in München kunnen daar nauwelijks omheen. MBL heeft daarnaast ook elektronica in het leveringspakket, verdeeld in drie productlijnen. Deze producten uit Berlijn zijn typisch Duits. Zwaar, degelijk en met een overdosis aan Mercedesgevoel. Dat komt sterk naar voren in de populaire 6010 voorversterker. Dit enorme en loodzware gevaarte zou zomaar uit de fabrieken van Krauss Maffei (onder andere bouwer van de beroemde DB V200 loc) kunnen komen en de visuele impact is vergelijkbaar met de sensatie die de enorme Sansui G-receivers in de zeventiger jaren veroorzaakten.

Zeker als je referentiekader indertijd werd gevormd door Quad-componenten.

De 1621 en 1611 komen uit de Reference- lijn van MBL. Daarin is ook nog een 1622 transport te vinden en daarmee kunnen sacd, DAD, DTS en dvd- A schijven worden gelezen. Dit transport is bedoeld om aan te sluiten op de 1611-converter. Waarschijnlijk is het zo dat de hogere digitale resolutie van de 1622 alleen via de 1611 beschikbaar komt bij gebruik van de zogenaamde MBL-link. Het is namelijk niet gebruikelijk dat een sacd of dvd-A transport de hogere digitale resolutie ter beschikking stelt op de AES en SP/DIF-uitgangen. Dat betekent dat de 1622 alleen bruikbaar is in combinatie met de 1611, althans als er gebruik gemaakt moet worden van de hogere resolutie die sacd en dvd-A bieden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen

MERK

EDITORS' CHOICE