REVIEW

Yamaha Restio ISX-800 Audiosysteem

Max Delissen | 31 december 2011 | Fotografie Max Delissen

Yamaha...die naam levert voor de een visioenen op van supersnelle motoren, een ander denkt aan fantastische muziekinstrumenten. En er is een groep hifi-liefhebbers die het merk al decennialang koestert om de bijzondere audioproducten die de Japanse multinational maakt.

Hoewel Yamaha de laatste jaren wat minder in de schijnwerpers lijkt te staan, blijven ze vooruitstrevende en prima klinkende apparatuur en luidsprekers maken. Met de hier besproken Restio als nieuw hoogtepunt. Ja, daar staat inderdaad hoogtepunt. Want dit compacte audiosysteem verrast op vele fronten.

De eerste kennismaking was tijdens de afgelopen AV-NU, en het was liefde op het eerste gezicht. Er zijn vier stemmige kleurcombinaties leverbaar; zwart, wit, aubergine (paars) en olijf (groen). Een prachtig detail vind ik dat het centraal geplaatste display bij elke versie een aangepaste achtergrondkleur heeft, en zo dus een zeer fraai geheel vormt met het front.

Yamaha zelfs schaart de Restio (ik vind ISX-800 zo onpersoonlijk klinken) onder ‘desktop audio’, maar hoewel er diverse manieren zijn waarop de Restio kan worden geplaatst zie ik ‘op je bureau’ daar niet bij staan... Het vooraanzicht van de speler meet 41 centimeter in het vierkant, en hij is aan de achterkant voorzien van een paar degelijke ophang-ogen, waardoor hij als een schilderij met de rug tegen de muur kan worden gehangen. De afspeelunit is amper 8 centimeter dik, en door de naar binnen lopende achterplaat lijkt hij nog veel dunner. Mooi gedaan van Yamaha!

Als je de Restio op de meegeleverde voet plaatst is hij op 3 millimeter na een meter hoog. De stroomkabel loopt door de staander, en de verzwaarde bodemplaat heeft een verwijderbaar achterdeel waardoor de Restio ook op zijn voet tegen de muur kan worden geplaatst. Los in de ruimte kan natuurlijk ook. 

Techniek
Het display toont in stand-by de tijd, want de Restio heeft tot mijn verrassing én grote genoegen ook een wekfunctie. In bedrijf geeft het display informatie over zaken als volume, de gekozen bron, tracknummer of de instelling van de zeer uitgebreide toonregeling. Yamaha heeft een goede naam op het gebied van digitale geluidsbewerking, en toont dat door de Restio te voorzien van een zeer bruikbare driebands-equalizer. Hiermee kan de klank worden aangepast aan de smaak van de luisteraar. Maar ook, en dat is eigenlijk veel belangrijker, aan de plaatst waar de Restio geplaatst wordt.

Achter het front gaan twee woofers en twee tweeters schuil die door een begrensde versterker worden aangestuurd. Hierdoor wordt overbelasting en vervorming tegengegaan. Het vermogen wordt niet opgegeven, maar dat is ook helemaal niet belangrijk. De Restio gaat ‘hard genoeg’, en daar zal de gebruiker genoegen mee moeten nemen. 


EDITORS' CHOICE