REVIEWPioneer

Pioneer S-71

Pioneer is befaamd omwille van zijn fraaie AV- en hifi - elektronica, maar dat de fabrikant ook flink aan de weg timmert met luidsprekers, is weinig bekend. We vroegen ons af waartoe de Japanners inzake luidsprekerbouw in staat zijn en lieten de nieuwe S-71 overkomen voor een test...

Italiaanse auto`s zijn roestbakken. Een cliché zo groot als een huis, waar vroeger wellicht nog enige waarheid in school, maar dat vandaag de dag compleet achterhaald is. Japanse luidsprekers hebben last van gelijkaardige vooroordelen. Niet dat ze minderwaardig zouden zijn aan Europese ontwerpen, maar ze zijn anders. Anders in die zin dat Japanners zogenaamd van een andere klankkleur houden dan wij, en dat bijgevolg hun luidsprekers minder geschikt zouden zijn voor onze oren. We beluisteren een koppel nieuwe Pioneer S-71 vloerstaanders om uit te zoeken in hoeverre die vooroordelen vandaag al dan niet terecht zijn.

Geschiedenis

Pioneers` eerste product - gelanceerd in 1937 - was… een luidspreker. Je zou dus kunnen stellen dat Pioneer in oorsprong een luidsprekerfabrikant is. Daar komt bij dat Pioneer over de afdeling TAD (Technical Audio Devices) kan beschikken. TAD fabriceert zéér high-end studiomonitoren en heeft met de Reference One ook een model voor thuisgebruik. Het prijskaartje daarvan is helaas regelrecht astronomisch te noemen. Aan de andere kant is het vaak zo dat de technologie uit dergelijke topmodellen doorsijpelt naar de meer betaalbare luidsprekers. Op die manier heeft de gewone sterveling er ook nog wat aan.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE