REVIEW

Stealth Acoustics inbouwluidsprekers

Werner Ero | 01 mei 2010 | Fotografie Werner Ero |

De wens om in een woonomgeving van visueel storend zichtbare beeld- en geluidsapparatuur en dan met name luidsprekers af te zijn, is al zo oud als de tijd dat deze producten ooit zijn uitgevonden. Sindsdien hebben vele fabrikanten zich de moeite getroost om hier een passend antwoord op te vinden, met uiteindelijk sterk wisselende gradaties aan succes tot gevolg. Eigenlijk moet ik het anders formuleren. De onzichtbaarheid kan op zich dan wel tamelijk eenvoudig worden gerealiseerd, het is vooral de uiterst lastige en vervelende bijkomstigheid dat hoe minder zichtbaar men bijvoorbeeld luidsprekers wil wegwerken, hoe slechter vaak ook de geluidskwaliteit wordt! Het Amerikaanse Stealth Acoustics beweert het ei van Columbus te hebben uitgevonden en biedt een uitgebreide lijn muur inbouwluidsprekers aan, die zowel 100% onzichtbaar zouden zijn als nu eens een écht serieuze geluidsweergave kunnen bieden!

Om bij een verwende recensent die de mooiste, bewust pontificaal in de ruimte geplaatste high-end apparatuur tot zijn beschikking heeft (en dat ook echt mooi vind!), aan te komen met de vraag of hij een test zou willen doen van 100% onzichtbare muur inbouwluidsprekers, is bijna vloeken in de kerk. Luidsprekers kunnen in mijn opinie klein, groot of middelgroot zijn, afhankelijk van het doel en de opstelling waar ze uiteindelijk voor bedoeld zijn. Maar eigenlijk moeten ze voor een echt hoogwaardige geluidsweergave, wel vrij of in iedere geval met enige afstand tot de achter- en zijwanden worden opgesteld. Doe je dat niet dan kan het bijna niet anders of er zijn naast een hinderlijke en snel optredende boembas, restricties in het ruimtebeeld. Hoe dichter naar muur en zijwanden hoe benauwder en platter de stereowerking uiteindelijk zal worden.

Maar omdat ik altijd wel in ben om nieuwe ervaringen op te doen, heb ik na enig nadenken en regelmatig fronsen van mijn wenkbrauwen, uiteindelijk ingestemd met deze test en heb mij vervolgens vol overgave gestort in een heel andere wereld. Een wereld waar mensen welke A/V spullen dan ook, zacht uitgedrukt, vaak `helemaal niet mooi` vinden en die naarstig op zoek zijn naar `onzichtbare` oplossingen. De apparatuur zelf bleek tot nu toe nog wel uit het zicht te plaatsen te zijn, maar die lelijke luidsprekers…

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE