REVIEWNuforce

NuForce CDP-8 en IA-7

NuForce bouwt kleine en compacte componenten gebaseerd op geschakelde voedingen en analoge schakelende versterkers. De nieuwe CDP-8 cd-speler en IA-7 geïntegreerde versterker werden beluisterd.

Uit Music Emotion - Mei 2009

Het is opvallend dat sommige discussies in audioland al tientallen jaren voortduren, terwijl op wetenschappelijk niveau zo`n discussie gewoon een gelopen race is met duidelijke conclusies. Neem bijvoorbeeld het debat over buizen versus solid state of digitaal versus analoog. Bij de moderne discussievariant hoort natuurlijk het verhaal over klasse- d techniek. Vaak worden zulke discussies gevoerd op basis van verkeerde uitgangspunten. `Klasse-d versterkers staan continue te schakelen` en dat zou een reden zijn voor vermeende kwaliteitsverschillen met klasse-a of klasseab techniek. De waarheid is dat klasse- ab versterkers ook continue staan te schakelen. Voor zover het dan niet lukt om de verschillen in deze schakelmechanismen per principe te herleiden naar aantoonbare gehoormatige verschillen, heeft zo’n discussie weinig toegevoegde waarde.

NuForce legt uit waarom klasse-d versterkers een aantal voordelen hebben ten opzichte van klasse-a en klasse-ab versterkers.

NuForce noemt ook de nadelen van klasse- d concepten. Het probleem is hier dat dit vaak theoretische gezichtspunten zijn. Daarin zijn zoveel, op zich juiste, problemen aan te voeren over welk versterkerprincipe dan ook, dat niemand meer naar een versterker zou willen luisteren. Het is dezelfde problematiek die opsteekt met analoog. Theoretisch deugt er vrijwel niets van het aftasten met een naald van een grammofoonplaat. Maar in de praktijk klinkt analoog nog steeds beter dan 16bit-digitaal.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen


EDITORS' CHOICE