REVIEW

Hansen Audio Elixir Luidsprekers

Werner Ero | 01 oktober 2010 | Fotografie Werner Ero

Sommige audiomerken en producten zijn zelfs voor een recensent schier onbereikbaar. In een enkel geval wordt dit veroorzaakt door een importeur die de door hem zorgvuldig geschapen verkoopidylle van `het perfecte product` niet door een mogelijk kritische test wil laten verstoren, maar meestal gaat het toch om een merk dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is.

De uit Canada afkomstige luidsprekerbouwer Hansen, behoort tot deze laatste categorie en heeft wereldwijd een bijzonder solide en ijzersterke reputatie opgebouwd als het gaat om luidsprekersystemen die behoren tot het topechelon van de high-end markt. In deze test maakt het `instapmodel` Elixir zijn entree in de Nederlandse vakpers en ik kan u op voorhand al verklappen dat dit absoluut naar meer smaakt!

Het in Ontario Canada gesitueerde Hansen Audio is in 2003 opgericht door ontwerper Lars Hansen. Een man die al in de vroege jaren zeventig aan de bakermat van high-end audio heeft gestaan en bij de firma Dahlquist als hoofdontwerper, een hele reeks beroemde en voor die tijd vooruitstrevende luidsprekermodellen heeft ontworpen waaronder de baanbrekende DQ 10. Maar Lars wilde meer, veel meer. Hij had naast de door vele jaren ervaring verkregen kennis en ervaring, de intentie om de allerbeste luidsprekers te maken welke maar mogelijk zijn. Dit ongeacht materiaalkeuze, vormgeving en prijs en vooral dat laatste bleek uiteindelijk een brug te ver te zijn voor het toenmalig commerciële streven van de firma Dahlquist.

Omdat hij toch zijn hart en idealen wilde gaan volgen, besloot Lars om Dahlquist te verlaten waarna hij in 2003 vervolgens zijn eigen onderneming genaamd Hansen Audio oprichtte. Het einddoel was een serie luidsprekers te ontwerpen die op alle facetten tot de allerbeste ter wereld zouden behoren. Nergens zou op bezuinigd worden en nagenoeg alles moest daarvoor uiteindelijk op de schop en opnieuw zelf worden uitgevonden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE