REVIEWElipson

Elipson Planet L

Jan de Jeu | 01 oktober 2010 | Fotografie Jan de Jeu | Elipson

Even leek het of het illustere, in 1938 opgerichte, Franse luidsprekermerk Elipson voor de Nederlandse consument verloren was. Met een nieuwe importeur en een nieuw model luidspreker is het merk echter weer helemaal terug van weggeweest.

Nu zeg ik wel nieuw model maar eigenlijk bouwt de Planet L voort op wat een typisch Elipson kenmerk is. De sphere oftewel `bol`. Voor deze vorm zijn meerdere argumenten te bedenken; geen resonantie in de kast, een `open` beeld door de afronding aan de voorzijde etc. De allereerste luidspreker van het merk had deze zelfde karakteristieke bolvorm en de fabrikant had er jarenlang een exclusief patent op. Eigenlijk kunnen we stellen dat alle bolvormige luidsprekers van vandaag de dag in dit ontwerp hun oorsprong vinden.

Destijds werd de bol vervaardigd uit gips en op menige foto uit de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn deze bollen te zien. Ook de studio`s van de Franse nationale radio en televisie ORTF waren gedurende veertig jaar uitgerust met Elipson luidsprekers. Een tweede karakteristiek kenmerk van Elipson was jarenlang de reflector die in diverse vormen gebruikt werd. Zijn naam ontleende Elipson dan ook aan de ellipsvormige reflector. Diegenen die geïnteresseerd zijn in de rijke historie van dit merk en in de fameuze ontwerpen van Joseph Léon raad ik zeker aan om eens een blik te werpen op www.passion-elipson.com.

Deze site is opgezet door een liefhebber die ondertussen ook bij het productieproces van de nieuwe modellen betrokken is. Momenteel zijn er een drietal typen leverbaar maar er zullen er meer volgen. Eén daarvan is de Studio Pro, een kleine monitor die in de zomer voor het eerst in Nederland te beluisteren zal zijn. Een tweede is de 4260, waarin veel liefhebbers wederom een echte Elipson zullen herkennen. Een grote vloerstaande luidspreker met een gewicht van 125 kilo.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE