REVIEW

Trust

Jan Luijsterburg | 25 oktober 2011

De ultieme nachtmerrie voor vaders met een opgroeiende dochter. 14 jaar, de onschuld zelve, de hele dag online chattend met god weet wie. Ene Charlie, in dit geval. Eerst zegt hij dat hij 17 is, maar na enkele bijstellingen blijkt hij bij de fysieke ontmoeting een lustvolle dertiger. De onvermijdelijke seks is de start voor veel ellende, met politieonderzoek en een vader waarbij de stoppen volledig doorslaan.  

Annie is een beetje te goed van vertrouwen. Dat speelt haar niet alleen bij Charlie parten. Nog erger is uiteindelijk dat ze een vriendin iets over hem vertelt. Dat zorgt ervoor dat Annie door een stel agenten uit de schoolbanken gelicht wordt en er een grootschalig onderzoek gestart wordt. Tragisch is dat Annie door de reacties van haar omgeving, de politie, haar vader, medeleerlingen en onbekenden op internet, nog veel meer beschadigd raakt dan door de verkrachting zelf.

Voormalig Friends acteur David Schwimmer maakt als regisseur grote indruk door de invoelende manier waarop hij het verhaal vertelt. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, zelfs als de woede van de vader volledig voorbij gaat aan de gevoelens van de dochter en meer interesse aan de dag legt voor het politieonderzoek is dat te begrijpen. Dat jonge meisjes lustobjecten zijn weten ze ook erg goed bij het reclameburo waar vader Will werkt, zo dubbel is het ook wel weer.

De film ontleent een groot deel van de kracht aan het fenomenale acteerwerk. De ook 14-jarige actrice Liana Liberato zet Annie op een hartverscheurend geloofwaardige wijze neer, Clive Owen en Catherine Keener zijn authentiek als ouders en Chris Henry Coffey is in zijn korte optreden een buitengewoon overtuigende pedofiel, die met gladde praatjes en lieve blikken Annie laat smelten.

Trust probeert meisjes bewust te maken van de gevaren achter chatten met onbekenden, maar richt de pijlen evenzeer op de omgeving, die door ondoordacht vrij baan te geven aan de emoties het slachtoffer in de kou laat staan. Een gezien de beladenheid van het onderwerp bewonderenswaardig genuanceerde boodschap. Veel minder overdreven dramatisch dan de trailer doet vermoeden.

Aanvullende informatie:

VS, 2010
Speelduur: 102 minuten
Regie: David Schwimmer
Scenario: Andy Bellin & Robert Festinger
Met: Clive Owen, Catherine Keener, Liana Liberato, Jason Clarke, Chris Henry Coffey
Beeld: 1:2,35 anamorf 1080p
Geluid: HD DTS Master en DD 5.1
Uitgave: Dutch Filmworks
Website


EDITORS' CHOICE