REVIEW

John Mayer Trio – Try! (2LP)

Eric de Boer | 15 oktober 2011

De omslag in de muziekcarrière van John Mayer kwam toch wel in 2005 aan het licht met dit live-album. De wat zoete popsongs van de jonge zanger en gitarist werden hem wat eentonig en de hang naar zijn eigen favoriete muziekstijl deed hem het podium bezetten met zijn eigen trio. Try! was in dat jaar al een succes en is nu op hoogwaardig vinyl opnieuw verkrijgbaar.

De muziekstijl waaraan ik hierboven refereer is natuurlijk blues. De toen 28-jarige John Clayton Mayer (hij wordt het weekend dat dit artikel verschijnt 34) heeft in het verleden ook gespeeld met grote namen als Eric Clapton, Herbie Hancock, John Scofield, B.B. King en Buddy Guy. Zijn akoestische rockstijl hing Mayer indertijd deels aan de wilgen, hij zette samen met Steve Jordan en Pino Palladino een bluestrio op en begon met nummers schrijven, alleen en samen. Het album staat dan ook bol van de muzikale verwijzingen naar de grote artiesten uit het bluesgenre zoals goed naar voren komt op tracks als Another Kind Of Green en Something’s Missing. Stevie Ray Vaughan of Jimi Hendrix rollen automatisch je gedachten binnen. Vooral die voorliefde voor de laatste uit zich ook in een prima uitvoering van de cover Wait Until Tomorrow, dat met Mayers stemgeluid weer heel anders klinkt. Maar ook rustiger en meer bekende tracks als Gravity of Daughters komen in deze live-setting veel beter tot hun recht dan de helaas door Skyradio en consorten doodgedraaide originele uitvoeringen. Voor het optreden dat hier werd vastgelegd speelde niet alleen Mayer zich in de spreekwoordelijke kijker, want het concert werd stilletjes maar zeker ook gedragen door de drumkunsten van Steve Jordan.

Try! van het John Mayer Trio is een fijne beleving die het medium 180-grams vinyl zeker waardig is. Music On Vinyl beseft dit en voorziet de fijne dubbel-lp van een mooie sleeve met bedrukte binnenhoezen. De geluidskwaliteit is af en toe een tikkeltje aan de rauwe kant maar zeker dynamisch genoeg om het predikaat audiofiel te mogen dragen. En zoals Mitchell Cohen terecht zijn meegeprinte commentaren eindigt; Try! moet hard worden afgespeeld. Geen zorgen Mitchell, dit gebeurt vanzelf…

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 63:23 minuten
Website 


EDITORS' CHOICE