REVIEW

The Band- Stage Fright (LP)

Eric de Boer | 23 september 2011

Mobile Fidelity Sound Lab gaat door met het uitbrengen van de back catalogue van de Amerikaans- Canadese formatie The Band. Het derde album van de ex-begeleiders van Bob Dylan mengt een zware privé-sfeer en een veranderende muzikale stijl met folk, pop en rock.

Het album was dan ook het resultaat van het succes van de vorige twee langspelers van The Band; Music From Big Pink uit 1969 en het album The Band uit 1970. De grote successen van deze albums met coherente samenzang en lichtere tekstuele onderwerpen, samen met de perikelen van een artiestenleven in en om Woodstock uit die tijd zorgden voor strubbelingen in de band, op zowel persoonlijke als gezamenlijke basis. Dat maakt dat dit derde album wat minder coherent klonk dan de twee voorgangers. Vermoeidheid, drank en niet te vergeten een flinke dosis verdovende middelen deden de leden van The Band ook geen goed. Zo was Levon Helm zelfs high van heroïne tijdens de opnames van de openingstrack Strawberry Wine

Toch kent het album wel enige diversiteit in de tracks. Rustiger ballad-achtige tracks als All La Glory zijn een goede afwisseling voor snellere nummers als The Shape I’m In. Ook de titeltrack met een hoge dosis van zelfreflectie in de tekst klinkt toegankelijk en vrij open. Naar verluidt hebben de technici van Mobile Fidelity Sound Lab de Engelse Glyn Johns mix gekozen voor deze heruitgave. Deze kwam ook in de V.S. als eerste uit op vinyl via Capitol Records. Het album is namelijk ook door Todd Rundgren gemixt in 1970 (hiervan is in 2004 een Gold cd uitgebracht op DCC Compact Classics), die volgens MoFi weer ondergeschikt zou zijn aan de door hun gebruikte versie. Het album klinkt gezien de leeftijd redelijk, maar een beetje tam. Iets dat wel vaker voorkomt op dit label de laatste jaren. Muzikaal bood en biedt het album nog steeds genoeg vertier voor fans van pre-americana, folk of poprock uit het tijdperk. De gebruikte instrumenten zijn divers, elk bandlid moest minimaal twee verschillende instrumenten gebruiken, net als op het voorgaande album. Een stukje geschiedenis, dat vooral in de V.S. gretig aftrek zal gaan vinden. MFSL levert Stage Fright uit op gelimiteerd 180-grams vinyl in een mooie gatefold sleeve. Binnenkort zal het album ook op sacd uitgebracht worden.

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 35:41 minuten
Website 


EDITORS' CHOICE