REVIEW

Sarah Blasko – Cinema Songs EP


Eric de Boer | 22 september 2011

De Australische singer-songwriter Sarah Blasko geniet in Nederland nog niet zo’n heel grote naamsbekendheid. Wat vrij onterecht is, getuige deze EP die deze recensent kreeg toegestuurd. Want het uit slechts vijf tracks bestaande kleinood heeft me aangenaam weten te verrassen.

Op de E.P. Cinema Songs die deze week is uitgebracht brengt de Australische vijf musicalthema’s ten gehore op een geheel eigen wijze. Met tracks als Seems Like Old Times (uit Annie Hall), Something Good (The Sound Of Music), Mayby This Time (Cabaret), Out Here On My Own (uit Fame) en de themesong van Xanadu lijkt het gemakkelijk scoren. Maar de vertolking van Sarah Blasko is er één die bijblijft. Haar soms wat fragiele stemgeluid (het beste te omschrijven als een prettige mengeling van Duffy en Anja Garbarek, maar dan zonder de hoge uithalen) is vrij ver op de vocalen afgemixt, met enkel een piano ter ondersteuning. Dit instrument is echter geheel ter ondersteuning van de vocalen en komt wat basaal over op de luisteraar, terwijl het stemgeluid dynamisch en helder klinkt. De duidelijk kleine opnameruimte en het ruwe van de piano in een dergelijke akoestiek maken de opname juist speciaal en persoonlijk. Een keuze van de productie die mijns inziens erg geslaagd is. Het verbaast me niets als deze cd vaker gaat verschijnen tijdens hifi-shows…

De bijna vijfendertigjarige Blasko heeft in Australië al vele prijzen en nominaties in de wacht mogen slepen met haar stem en muziek. Haar excentrieke hang naar het ouderwetse (zie haar kledingstijl) en de ook hier tentoongespreide zangkunsten maken van deze zangeres een interessante persoon die ook in de toekomst gevolgd mag worden. Deze E.P. is in haar thuisland al in 2009 uitgebracht als extra bij haar album As Day Follows Night onder de naam Cinema Blasko, maar nu heeft de rest van de wereld ook toegang tot de muziek. Gezien het format zal deze E.P. niet al te prijzig zijn, mijn advies voor liefhebbers van mooie dameszang is dus even helder als de stem van Sarah: kopen!

Sarah Blasko komt op 26 oktober 2011 optreden in Paradiso, Amsterdam.

Aanvullende informatie:
Label: Dramatico / Universal
Speelduur: 16:12 minuten
Website

 

 

 

 

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »