REVIEW

James Taylor – JT (LP)


Eric de Boer | 06 september 2011

Dat de jaren zeventig veel Amerikaanse singer- songwriters heeft voortgebracht is alom bekend. Veel van die artiesten en hun hits worden vandaag de dag nog steeds aangehaald, geïmiteerd en gecoverd. Eén van die grote namen uit de het zevende decennium van de vorige eeuw is James Taylor, wiens album JT nu opnieuw is uitgebracht op hoogwaardig vinyl.

Dit tiende studioalbum van de toen nog vrij jonge Taylor was naast zijn eerste grote succesalbum erg goed verkocht in de Verenigde Staten. Het eerste nummer dat hem naar succes mocht leiden was de Carole King-track You’ve Got A Friend, dat in 1971 zijn naam vestigde in de muziekwereld. In 1972 trouwde James met Carly Simon (inderdaad; van het nummer You’re So Vain), die haar weg ook terug mocht vinden naar de opnamestudio voor dit album uit 1977, zij het samen met Linda Ronstadt als achtergrondkoor. Maar ook grotere artiesten uit die tijd werkten samen met James Taylor. Zo kwam David Sanborn op hoorn spelen, Russ Kinkel verzorgde de percussie en Gavid Campbell was verantwoordelijk voor de arrangementen vooronder andere de snaren. Ook Graham Nash assisteert met zijn stemgeluid.

Het album klinkt erg naar het tijdperk waaruit het stamt, meer dan drie decennia geleden. Muzikaal gezien, dan. De stem van Taylor laat zich het beste omschrijven als een warme soulstem zoals die van Boz Scaggs, maar dan met een westerse openheid. De wat zoetige muziek kent wat invloeden van blues, country en rock, maar de hoofdmoot ligt toch in de softe popmuziek. Lekker in het gehoor liggende tracks zoals het in 1978 met een Grammy Award bekroonde Handy Man zouden nu nog niet misstaan op een alledaagse radiozender als Sky. Iets meer up-tempo, maar net veilig genoeg…Ook voor die tijd waarin het bekroond werd. Mooier zijn tracks als Traffic Jam, rustiger maar een stuk dieper qua vocalen. Hierop wordt duidelijk dat Taylor wel degelijk een eigen ‘sound’ had en de muziek krijgt meer een ondersteunende factor. Gelukkig staan er meer van dit soort tracks op het album, wat JT nog steeds bovengemiddeld maakt. Ook de persing op GAIN 2™ Ultra Analog LP 180g Series van Mobile Fidelity Sound Lab is dik in orde, hoewel de dynamiek nog steeds wat ‘veilig’ en terughoudend op me overkomt. Maar dit lijkt wel inherent aan het label te zijn geworden. Verder biedt JT gewoon lekkere luistermuziek voor de komende herfstavonden…

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 38:17 minuten
Website


EDITORS' CHOICE