REVIEW

Potiche

Jan Luijsterburg | 04 augustus 2011

François Ozon maakt graag pastiches van filmgenres. Zijn nieuwste, Potiche, is een klucht in jaren 70 stijl. Het best vergelijkbaar met 8 Femmes, opnieuw met Cathérine Deneuve in een glansrol. Een kakelbonte stilering en vet aangezet ensemblespel staan garant voor een hoog camp gehalte. Het plezier straalt er van af.

De paraplufabriek van meneer Pujol (Fabrice Luchini) is een belangrijke werkverschaffer. De baas is een autoritair opgewonden standje, met een gave om iedereen tegen zich in het harnas te jagen, zowel thuis als op het werk. Zo’n type dat niet alleen zijn echtgenote, maar ook zijn maîtresse bedriegt. Zijn vrouw (Deneuve) lijdt onder haar rol als potiche, een trofeevrouw waar je mee voor de dag kunt komen, een puur ceremoniële functie. Das Schmuckstück, heet de film in Duitsland. Beetje joggen en mooi wezen, het echte huishouden is voor de hulp.

Als er een staking uitbreekt onder het personeel fokt Pujol zich zodanig op dat hij een hartaanval krijgt, iets later dan verwacht door zijn gezin. Dan zit er niets anders op dan dat zijn vrouw de leiding van de fabriek tijdelijk overneemt. Natuurlijk blijkt zij dan over talenten te beschikken waarbij die van haar man in het niet vallen. Met hulp van haar oude geliefde, voormalig vakbondsleider Babin (Gérard Depardieu), nu burgermeester en kamerlid, wordt de onrust bedwongen. Er gaat een frisse wind door het bedrijf waaien. De kinderen krijgen ook eindelijk de kans zich te ontplooien, de dochter op financiëel vlak en de nichterige zoon (Jérémie Renier) als ontwerper van nieuwe, kekke paraplus. Als Pujol terug wil keren heeft hij een probleem.

Het verhaal is gebaseerd op een boulevardkomedie van Barillet & Gredy uit 1980. Ozon stopte het vol met grappige verwijzingen. Zo is de paraplufabriek een vette knipoog naar Les Parapluies de Cherbourg, het debuut van Deneuve uit 1964.

De zeer geslaagde, hilarische film staat in haarscherpe kwaliteit op het blu-ray schijfje, en de kleuren spatten heel retro van het scherm. Er is een karrenvracht aan extra’s toegevoegd. Een lange making of laat zien hoe het er op de set aan toeging. Dolle pret met lolbroek Depardieu, wachten op diva Deneuve. Je krijgt een mooi beeld van de werkwijze van Ozon en de dynamiek tussen cast en crew op de set. Verder zijn er flauwe bloopers, en worden de kleren geshowd door de hoofdrolspelers. Er is een hilarische trailer in jaren 70 stijl. Voor het commentaarkanaal, ingesproken door Ozon geassisteerd door toneelschrijver Pierre Barillet, kostuumontwerpster Pascaline Chavanne en decorontwerpster Katia Wyszkop, is het wel nodig dat u de Franse taal goed beheerst, want er is geen ondertiteling bij dit onderdeel. 

Aanvullende informatie:

Frankrijk 2010
Speelduur: 103 minuten
Regie en scenario: François Ozon
Productie: Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer
Montage: Laure Gardette
Met: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche, Jérémie Renier, Sergi López
Extra’s: Making of (72 min), Bloopers (21 min), In de kleerkast (6 min), Trailer jaren ’70 versie (2 min), Audio commentaar op de film
Beeld: 16:9, 1080p 24
Geluid: DTS HD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: Cinéart www.cineart.nl
Distributie: Twin Pics
Website: http://www.potichelefilm.fr/

Andere recensies van films van François Ozon:

Angel

Gouttes d`eau sur pierres brûlantes 

Sitcom 

Swimming Pool 

5 x 2 


EDITORS' CHOICE