REVIEW

Altec Lansing Octiv 650 & Orbit USB

Redactie HiFi.nl | 06 augustus 2011

We hadden de afgelopen weken op de redactie, naast de vele verschillende speakers en de Sonos Play:3 die inmiddels voorbij gekomen zijn, ook een Altec Lansing Octiv 650 dock staan. The epitome of stylish audio performance, zo mag Altec Lansing het speaker systeem zelf graag noemen. Het apparaat heeft inderdaad een redelijk stijlvol uiterlijk, en past gerust in een wat modernere kamer. Hij  haalt het echter niet bij de uitstraling van het dock van het Philips Harmony systeem, of -  in dezelfde prijscategorie als de Octiv - de JBL On Stage. Althans, die zijn net wat stijlvoller. Qua geluid zit het wel goed. 

De Octiv 650 heeft namelijk een geïntegreerde subwoofer, met een diepe bas. Iets te diep wellicht, maar op een niet overdreven volume weet de speler de ruimte goed te vullen. En is het verschil met docks zonder subwoofer goed te horen. Meer nog dan je zou verwachten; het leverde wat verbaasde gezichten op, het geluid van de twee speakers achter het zwarte doek aangevuld door de subwoofer onderin de bolle achterkant. "Speelt nu alleen dat dockje?"

Altec Lansing levert standaard een afstandbedieninkje, waar je naast het volume ook de bas en de treble mee af kunt stemmen, en de diverse functies van je iPhone of iPad mee kunt bedienen. Volume, bas en treble kun je ook op het apparaat zelf bedienen, waarbij er een paar sierlijke ledjes oplichten. Eén ervan brandt consequent wanneer het dock actief is. Het dock is bovendien ‘TV ready’: je kunt video’s van je iPhone of iPod touch, waaronder iTunes en YouTube, met het geluid van de Octiv op je tv afspelen. Altec Lansing is dan ook geen nieuwe speler op het gebied van docking stations; er zijn er in de aanloop naar de 650 al heel wat voorbij gekomen.

De Octiv 650 van Altec Lansing is een welkome aanvulling op het aanbod van de interessantere docking stations, temeer doordat de subwoofer voor een mooi vol geluid zorgt dat je toch vaak niet krijgt bij deze producten. In het onderstaande filmpje worden nog een aantal andere opties aangehaald, zoals de aansluiting op je televisie, het gebruik van de afstandbediening, en de gratis Music Mood app. Bovendien stopt de muziek van je iPhone met spelen, wanneer je gebeld wordt. 

ORBIT USB

Het docking station werd in de doos vergezeld door een setje Orbit USB-speakers, die we onder onze lezers konden verloten als dank voor het invullen van ons recente lezersonderzoek. Omdat we het aardig vinden de feedback van één van onze lezers in een productbespreking mee te nemen, hebben we de toenmalige winnaar, Robin Zuiderwijk, gevraagd wat hij van de speakertjes vindt:  

“De Altec Lansing Orbit speakertjes zijn ontworpen om mee op reis te nemen. Ze kunnen aan elkaar gekoppeld worden met de kabeltjes er netjes in opgerold. Ook wordt er een tasje meegeleverd om de speakertjes te beschermen tegen stof e.d. Het pakketje is misschien wat log, maar naar mijn bevindingen toch compact genoeg voor een laptoptas."

"De USB aansluiting zorgt voor stroom en dus voor een versterkt geluid. Een voordeel daarvan is dat er geen extra stopcontact nodig is. Er gaan geen batterijen in, wat enerzijds ruimte bespaard maar anderzijds wel handig zou zijn geweest wanneer je op de accu van de laptop wil werken."

"Zelf gebruik ik de speakers eigenlijk voor iets heel anders. Sommige NAS apparaten bieden de mogelijkheid via USB speakers muziek af te spelen. Ik heb een Qnap TS-109 welke met name als server dient voor al mijn muziek. Met de speakertjes daarop aangesloten heb ik nu ook muziek in de kamer waar deze staat."

"Ik heb de indruk dat Altec Lansing de focus meer op de mobiliteit heeft gelegd dan op het geluid. De hoge tonen zijn in mijn beleving namelijk iets te sterk, en ik had ondanks het compacte formaat toch meer verwacht van Altec Lansing. Met wat muziek (rock en jazz) opgezet, heb ik regelmatig gewisseld tussen de USB en mijn laptop speakers (MacBook Pro). Mijn voorkeur gaat zonder twijfel uit naar die van Altec Lansing. Het speakersetje geeft met name de lagere tonen een stuk beter weer en klinkt daardoor voller. “


EDITORS' CHOICE