REVIEW

Philip Catherine – Plays Cole Porter


Eric de Boer | 31 mei 2011

Cole Porter. Een tot icoon verworden muziek- en tekstschrijver uit de vorige eeuw, wiens muziek velen heeft mogen inspireren. Niet voor niets is de in 1964 overleden man nog steeds een schoolvoorbeeld van spitsvondige rijm in songs en verfijnde muzikale lijnen. Dat veel van zijn songs het Great American Songbook ingegaan zijn is dan ook niet verwonderlijk. De succesvolle Belgische gitarist Philip Catherine zag aanleiding om zijn favoriete Cole Porter songs in een muzikaal jasje te gieten en nam een tribute op. 

Naast muziek van zijn tijdgenoten George Gerschwin en Irving Berlin is de muziek van Cole Porter al vaak vertolkt door grootheden als Frank Sinatra, Elle Fitzgerald, Judy Garland of meer hedendaagse artiesten als Diana Krall en Patricia Barber. Maar ook de populaire artiesten zagen zijn muziek wel zitten. Zo heeft U2 of Annie Lennox ook muziek van Porter uitgevoerd. Het zoeken was dus naar goede Cole Porter songs die niet al waren doodgedraaid en elkaar goed konden aanvullen, zo luidt het in de liner notes die producent Hein van de Geyn schreef bij deze cd. De band die de ‘zanglijnen’ van Philip Catherine ondersteunt op dit album bestaat uit Karel Boehlee op piano, Philippe Aerts op bas en een zeer verdienstelijk drummende Martijn Vink. 

De elf nummers die door platenmaatschappij Challenge Records op de zilveren schijf zijn vereeuwigd complementeren elkaar in elk geval. Daar is Van de Geyn samen met Catherine dus goed in geslaagd. Er heerst een flinke sereniteit op het album, zonder te vervallen in de op de loer liggende gezapigheid. In krap een uur tijd wordt de luisteraar getrakteerd op zeer dynamische muzikale jazz in een eigentijds jasje, zonder in te boeten aan de originele kwaliteit van de tracks. Zo is er een verassend verfijnd uitgevoerde versie van de track You Do Something To Me op de plaat terug te vinden waarop niet alleen Philip Catherines meer dan excellente gitaarspel de boventoon voert, maar ook de piano een flinke rol speelt. Ook tracks als Ev’ry Time You Say Goodbye en So In Love komen erg prettig naar voren. Een leuk detail is trouwens de verwijzing naar de originele musical of theatershow achter elke song, inclusief jaartal. De opname van dit album geschiedde in de Fattora Musica in het Duitse Osnabrück, met medewerking van Chris Weeda. De sfeer tijdens die opnames moet erg goed zijn geweest, gezien de bijna even perfectionistisch als ogenschijnlijk moeiteloos uitgevoerde en al even goed opgenomen stukken op deze cd. Liefhebber van Cole Porter zijn werk of de albums van bijvoorbeeld Anthony Wilson? Philip Catherine Plays Cole Porter zal een welkome aanvulling zijn op uw collectie.

Aanvullende informatie
Label: Challenge Records
Speelduur: 54 minuten
Website

EDITORS' CHOICE