REVIEW

Golden Earring – The Naked Truth (2LP)

Eric de Boer | 28 mei 2011

Bijna twee decennia geleden was de housemuziek sterk in opkomst en de commerciële beats en samples voerden de boventoon in de hitlijsten. Als antwoord op al dat elektronische gestamp was het vooral MTV die oude vertrouwde nummers in een nieuw en fris jasje wist te gieten middels het succesvolle Unplugged-concept. Toen Veronica in 1992 samen met de Golden Earring in zee ging om een dergelijk project te starten was de interesse van het publiek aanvankelijk niet erg groot. 

Toch is The Naked Truth één van de meest succesvolle albums van dit Nederlandse rockkwartet geworden. Met een notering in de Album Top100 van maar liefst maar dan honderd weken en meer dan een half miljoen verkochte exemplaren bleek het album uiteindelijk vrij succesvol. Music On Vinyl heeft dit album nu voor het eerst en exclusief op LP uitgebracht. Twee 180 grams platen bezetten de mooie glimmende platenhoes, tezamen met een inlay met liner notes afkomstig van John Sonneveld, die nauw bij dit project betrokken was. De opnames uit 1992 stammen van drie avonden intieme optredens van Barry Hay en de drie andere leden van de rockband. Voor vrienden, familie en enkele gelukkige fans werd het Grand Café De Kroon aan het Rembrandtplein te Amsterdam omgetoverd tot akoestisch rockpaleis en stonden de microfoons opgesteld. 

De vijftien tracks op het album zijn inmiddels overbekend, maar klinken unplugged toch wel toegankelijker dan versterkt. Dat heeft volgens mij ook bijgedragen aan de goede verkoopcijfers van het album indertijd, het publiek wordt nu eenmaal groter met een prettig in het gehoor liggende sound. Interactie met het publiek was er genoeg tijdens de concerten, luister maar naar tracks als Long Blond Animal. En hits als Twilight Zone, Another 45 Miles, I Can’t Sleep Without You en natuurlijk Radar Love zijn op de vier plaatkanten vertegenwoordigd. Maar ook minder bekende tracks als Pouring My Heart Out Again zijn zeker de moeite waard. En het leuke van dit album is dat de originele opnames van erg goede kwaliteit waren. Dat is dus ook terug te horen op deze dubbel-LP. Dit is één van de meest dynamische live-registraties uit de jaren negentig die op vinyl zijn uitgebracht! Wellicht dat Alice In Chains met hun Unplugged album even goed klinken, het luisteren naar The Naked Truth op zwart goud is prettig, muzikaal, open en eerlijk. Om door een gouden (oor-)ringetje te halen, dus. En misschien zelfs wel audiofiel te noemen…

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 70 minuten
Website


EDITORS' CHOICE