REVIEW

No et moi

Jan Luijsterburg | 26 mei 2011

Lou is 13 en zit tussen veel oudere leerlingen op school, omdat ze een paar klassen overgeslagen heeft. Het maakt haar een buitenbeentje. Nu moet ze een spreekbeurt houden. Als haar aandacht op het station wordt getrokken door de jonge zwerfster No, kort voor Nora, weet ze waar ze het over zal gaan hebben. Voor een borrel laat No zich graag interviewen.

Het zijn extreem contrasterende karakters. De hoogbegaafde Lou is bedeesd en ernstig. Hoewel haar ouders nooit over de wiegendood van een zusje heen gekomen zijn is de keurige omgeving beschermend en liefdevol. No is impulsief en onberekenbaar. Ze praat druk en hard, Lou is geïmponeerd. De spreekbeurt wordt een groot succes, maar betekent niet het einde van Lou’s fascinatie. Ze wil No helpen.

Lou weet haar ouders zo ver te krijgen No in huis te nemen. De oude babykamer wordt weer in gebruik genomen. Het luxe leven in een liefdevolle omgeving is voor No een nieuwe ervaring. Ze wentelt zich er een tijdje in en verwerft zelfs een baantje. De aanwezigheid van No trekt Lou’s moeder uit haar depressie. No blijkt emotioneel uiteindelijk toch te beschadigd om alle liefde en aandacht te kunnen hanteren.

De kracht van No et moi zit hem in het geloofwaardige acteerwerk. Regisseuse Zabou Breitman speelt zelf de moeder, maar vooral de twee jonge actrices maken indruk. Lou maakt een grote ontwikkeling door, en het is een belevenis om daar getuige van te zijn.

Deze verfilming van de populaire gelijknamige roman van Delphine De Vigan heeft een passend sobere visuele stijl. Bescheiden in aanpak, maar indrukwekkend qua emotionele impact. Opvallend is ook de soundtrack, met tracks van Portishead en Apocalyptica. Rake, hartverwarmende film.

Aanvullende informatie:
Frankrijk 2010
Speelduur: 98 minuten
Regie: Zabou Breitman
Scenario: Zabou Breitman, naar de roman van Delphine De Vigan
Productie: Frédéric Brillion, Gilles Legrand
Camera: Michel Amathieu
Montage: Françoise Bernard
Art direction: François Emmanuelli
Muziek: Elise Luguern
Met: Julie-Marie Parmentier, Nina Rodriguez, Antonin Chalon, Bernard Campan, Zabou Breitman
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: Lumière


EDITORS' CHOICE