REVIEWChario

Chario Constellation Lynx K

Sommige merken krijgen, vreemd genoeg, niet de aandacht die ze verdienen. Eén ervan is het Italiaanse luidsprekermerk Chario. In de ruim tien jaar dat ik actief met audioapparatuur bezig ben, heb ik nog nooit luidsprekers van Chario langdurig beluisterd. Importeur Clofis brengt daar verandering in door een set Constellation Lynx K luidsprekers ter recensie aan te bieden. Natuurlijk reageer ik positief op de aanbieding, en een aantal dagen later worden er twee dozen bezorgd. Bij de speakers is een set dedicated stands meegeleverd om de Lynx K optimaal te kunnen opstellen.

De Lynx is een luidspreker die Chario al een aantal jaren in het assortiment heeft. Hierdoor lijkt het alsof de fabrikant behoudend is, maar niets is minder waar. Sinds de oprichting in 1975 zijn er diverse patenten aangevraagd en werden er interessante ontwikkelingen gedaan. Zo is bijvoorbeeld de destijds gebruikelijke hoge overname frequentie (rond 4000 Hertz) van woofer naar tweeter drastisch omlaag gebracht naar onder de 2000 Hertz. Ook het down firing principe, gemeengoed bij hedendaagse subwoofers, is door Chario als één van de eerste toegepast. Recent werd de complete Constellation serie onder de loep genomen en waar mogelijk verbeterd. De nieuwe modellen zijn voorzien van de toevoeging ‘K’ in de typeaanduiding, waarbij de ‘K’ staat voor Kadette. De Lynx is een flinke monitor speaker - de exacte maten zijn 36x20x26 centimeter - die buitengewoon fraai is vormgegeven. De afwerking is zeer goed te noemen, zeker voor een luidspreker in deze prijsklasse. De recensie exemplaren zijn uitgevoerd in hoogglans zwart. Daarnaast is de Lynx leverbaar in hoogglans wit, matzwart of matgrijs. In de loop van 2011 biedt de fabrikant de mogelijkheid de speaker in elke gewenste RAL kleur te bestellen. De meegeleverde stands zijn natuurlijk in dezelfde zwarte hoogglans lak uitgevoerd, zodat luidspreker en stand een visuele eenheid vormen. Als units worden een 38 mm dome tweeter en een 130 mm woofer gebruikt. De tweeter is geplaatst in een ondiepe brede hoorn waarmee het afstraalgedrag zo optimaal mogelijk geregeld kan worden. Geheel in de filosofie van de fabrikant neemt de tweeter het al over van de woofer op 1500 Hertz. De gedoopte papieren conus van de woofer wordt ondersteund door een reflexpoort waarvan de poort onderin de kast geplaatst is. De pootjes aan de onderzijde van de kast zorgen voor de juiste ruimte tussen poort en bovenplaat van de stand. Bij een poort aan de achterzijde ben je minder flexibel bij het plaatsen van de luidsprekers, omdat dan de afstand tot de achterwand grote invloed heeft op de uiteindelijke prestaties. Chario weet dit probleem op deze manier mooi te omzeilen, zodat de Lynx K makkelijker op te stellen is.

Volgens opgave loopt het laag door tot ongeveer 67 Hz en ligt het rendement op 87 dB. Niet alleen is het rendement aan de lage kant, ook de nominale impedantie van 4 Ohm is niet hoog. Een stabiele versterker die ruim stroom kan leveren is zeker aan te raden. Chario geeft zelf aan dat een vermogen tussen 50 en 100 Watt wenselijk is om de Lynx K optimaal te laten presteren. De fronten zijn afneembaar en worden op hun plaats gehouden door magneetjes zodat de luidsprekers er ‘naakt’ eveneens strak uit zien. Aan de achterzijde is een set stevige single wire luidsprekerklemmen te vinden. 


EDITORS' CHOICE