REVIEW

Patti Smith Group – Easter (LP)


Eric de Boer | 13 april 2011

Eén van de meest baanbrekende albums van het einde van de jaren zeventig moet toch wel Easter zijn. Patti Smith maakte een album vol goede muziek dat meteen aansloeg in een tijd dat de mainstream radiostations enkel maar de lievige poprock draaiden. Nu is het album uit 1978 opnieuw te verkrijgen op hoogwaardig vinyl.

Elf tracks lang duurt het album Easter van de Patti Smith Group. Hoewel de latere punkscene haar veel eer toedichtte voor dit album, waren de invloeden van rock ’n roll en gewone popmuziek niet van de lucht. Dat Patricia Lee Smith (voluit) nogal bekend was met dichten en schrijven was reeds bekend, maar het grote publiek mocht haar werk in muzikale vorm pas echt leren kennen door dit album. Ondanks de naar religie verwijzende titel en tekst –overigens niet blasfemisch van aard- zijn er natuurlijk ook andere zaken die Smith bezingt. Het feit dat ze erg religieus was opgevoed en zich hier later van afkeerde heeft wel bijgedragen aan haar teksten op dit album. 

De meest bekende track is natuurlijk het geweldige Because The Night, dat Patti Smith schreef met niemand minder dan Bruce Springsteen. Hoewel het nummer in ons land niet verder kwam dan een tipparade positie heeft het de Patti Smith Group wereldwijd wel degelijk op de kaart gezet. Het nummer staat nu overigens wel elk jaar trouw in de top 2000. Maar eigenlijk is het hele album een mijlpaal in de geschiedenis van de popmuziek. 

Meer dan de moeite van het luisteren waard zijn tracks als Space Monkey, Privilege (Set Me Free), We Three en afsluiter annex titelsong Easter. Dat Patti Smith graag mag vertellen in plaats van zingen komt op diverse tracks tot uiting, de dichter in de frontvrouw komt veelvuldig aan bod zonder te overheersen, eerder om te completeren. 

Voeg een prima productie, mooi artwork (Patti staat geheel in de tijdsgeest met okselhaar op de voorkant van de hoes) en een tijdloos album samen en je begrijpt waarom Music On Vinyl Easter zonder enige gene opnieuw kon uitbrengen op mooi 180 grams vinyl. Mag niet missen in de platenkast van vele muziekfanaten!

Aanvullende informatie
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 39:44 minuten
Website

EDITORS' CHOICE