REVIEW

New Trombone Collective & Friends – Twenty-one Trombones, A Tribute to Urbie Green

Jan Luijsterburg | 23 maart 2011

De Doelen lente hifishow dvd/cd 2011 is heel toepasselijk een Rotterdamse affaire. Het is een verslag in beeld en geluid van een bijzonder concert dat op 5 juli 2010 plaatsvond in off_corso, de voormalige bioscoop aan de Kruiskade. Het New Trombone Collective, dat zijn roots op het Rotterdams conservatorium heeft, riep met een select gezelschap van gasten de geest op van het baanbrekende album 21 Trombones van Urbie Green. 

Heel even was ik verbaasd toen ik de CD opzette. Heel natuurlijke geluidskwaliteit, daar niet van, maar de hoeveelheid gestommel aan het begin van de ouverture, een medley uit het repertoire van het trombone collectief, is opmerkelijk. De DVD verklaart dat: de spelers komen muziek van Sweelinck spelend het podium op lopen. Daarna geen audiosmetje meer te ontdekken, alleen maar de schitterende klank van trombones, met een ritmesectie bestaand uit drums, bas, piano en gitaar. 

Na de medley volgen zes stukken van het Urbie Green album, drie met Jiggs Whigham als solist, drie met Bart van Lier. Het hele idee komt voort uit een droom van Green, waarin hij 20 trombones zag, in vier groepen van vijf, met hemzelf als solist. Net een strijkorkest, want trombones vibreren net als strijkers. Whigham schittert in de ballads met de soepele, zoete klank waar Green zo om geliefd was. Van Lier laat daarnaast ook de andere kant van de oude meester horen, met schreeuwende klanken, vol power.  

Het verleden laten herleven is mooi, maar de ambities van het NTC gaan verder. Het idee van de 21 trombones krijgt een vertaalslag naar het heden in vier speciaal voor het concert gecomponeerde stukken. Nils Wogram is een vernieuwer op het instrument, die de meest wonderlijke klanken uit de trombone tovert in een mooie eigen compositie, meer klassiek dan jazz. Mark Nightingale blijft, zoals de titel van zijn stuk Urbieplicity al aangeeft, dichter bij de inspiratiebron van de avond. Dromen en knallen. Dan mogen alle solisten tegelijk meedoen in het feestelijke The Bones from Brazil van Paul Ferguson. Het NTC sluit af met “slechts” negen trombones in het superstrakke Noesion van Nicola Ferro, op een basis elektronische beats.    

De DVD bevat naast een sobere maar accurate beeldregistratie van het concert met surround geluid veel extra’s. Een documentaire combineert een verslag van een bezoek van een kleine delegatie van het collectief aan de oude Urbie in New York met ontmoetingen met de solisten. Restmateriaal van de interviews is meegeleverd voor wie echt alles wil weten. Onder de noemer “Jam Session” zijn dan ook nog drie stukken te horen van een concert dat de vier solisten gaven met de ritmesectie van het project. 

Dit pakketje, dat naast veel muzikaal plezier vooral spijt oproept niet bij dit concert aanwezig geweest te zijn, is voor een spotprijs te koop tijdens de hifishow. 

Aanvullende informatie:
Speelduur CD: 69:44, 11 tracks
DVD: Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Extra’s: documentaire Twenty-One Trombones (31 min), Jam Session (26 min), Interviews met o.a. Herbie Green
Website


EDITORS' CHOICE