REVIEW

The Clash – The Clash (lp)

Eric de Boer | 21 februari 2011

Eén van de meest vernieuwende muzieksoorten van de zeventiger jaren moet toch wel de punk of punkrock zijn. De algehele onvrede die heerste onder jongeren in Groot Brittannië over de gevestigde popmuziek en natuurlijk ook over de gevestigde orde bracht deze stroming voort. De veelal linkse teksten en experimentele gitaarmuziek zorgden voor vernieuwing en zelfs een hele stroming die tot diep in de jaren tachtig doorging en zelfs geëvolueerd is in diverse huidige stijlen. 

Het debuutalbum van het Britse kwartet Tha Clash wordt niet voor niets gezien als één van de meest kenmerkende punkplaten uit de beginperiode van deze stroming en is nu opnieuw verkrijgbaar op vinyl. Het inmiddels bekende Haarlemse platenlabel heeft dit album uit 1977 geremasterd en op audiofiel 180 grams vinyl heruitgegeven. De muziek op dit eerste studioalbum van deze Britten is rauw, ongenuanceerd qua teksten en zeer verkennend. Niet alleen is de basis rock ’n roll, maar diverse muzikale invloeden zijn goed hoorbaar, zoals reaggae (White Man) In Hammersmith Palais of de Junior Murvin cover Police And Thieves. Deze laatste track is meteen ook een uitschieter qua lengte met zes minuten. De meeste tracks blijven tussen twee en drie minuten steken. Maar ook pure punk van het eerste uur is  hoorbaar, tracks als White Riot of London Burning zijn tekstueel en muzikaal precies dat wat de stroming inhield; boos, rebels en vooral revolutionair voor die tijd! Music On Vinyl heeft ook nog een single (7 inch) in de plaathoes gestopt als extraatje voor de liefhebber. Hierop zijn twee tracks te vinden die op de EP The Cost Of Living stonden, te weten Gates Of The West en Groovy Times.

Qua klank is deze heruitgave (en de single) redelijk tot goed te noemen. Ik denk dat de originele tapes al niet van zeer hoge kwaliteit waren, of de mixage was even rommelig als de muziekstijl zelfs. Qua dynamiek zit het wel snor, maar eruit springen doet The Clash qua opname niet echt. Toch denk ik niet dat er een betere mastering van dit album te verkrijgen zal zijn. Muziektechnisch is dit album van grote waarde gezien zijn plaats in de muziekhistorie.Voer voor echte liefhebbers van punk die een opgepoetst origineel wel zien zitten.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: plm. 40 minuten
Website


EDITORS' CHOICE