REVIEW

Cambridge Audio Minx: het melkpak voorbij

Marc Brekelmans | 27 januari 2011

Af en toe word je als relatief doorgewinterde hifi-recensent nog eens verrast. Dat overkwam me toen ik een paar maanden geleden met importeur Dimex een bezoek bracht aan Cambridge Audio in Londen. Ik was uitgenodigd voor de introductie van de Minx luidsprekers in een van de meest hippe bars die de Engelse hoofdstad rijk is. Nu kwam de verrassing niet in deze hippe bar - waar de Minx’en werden gebruikt als zaalversterking - hij kwam een dag later in het Londense hoofdkantoor van Cambridge Audio. Daar had men namelijk een fraaie stereo-opstelling gemaakt met twee Minx satellieten en een Minx subwoofer. 

De satellieten - het waren de Min 20 versies - zijn nauwelijks groter dan een blikje frisdrank en ook de subwoofers uit de Minx serie zijn zeer bescheiden van formaat. De kleinste versie meet ongeveer 22cm in het vierkant, de grootste versie ongeveer 35cm. De ervaring met dergelijk kleine sub/satelliet systemen heeft geleerd dat je er niet teveel van  moet voorstellen: maar al te vaak wordt een iel geluid uit de satellieten - mid en hoog worden door dezelfde unit weergegeven - gecombineerd met een boemerig laag. Erger nog: door de relatief hoge afstelling van de (sub)woofer is deze duidelijk te lokaliseren in de ruimte. 


Min 20: nauwelijks groter dan een blikje cola

Mijn verwachtingen waren dus niet al te hoog en de lichte kater van de vorige avond - het was erg gezellig - maakte mijn humeur er ook niet beter op. Des te groter was de verrassing toen zalvende klassieke klanken mijn oren streelden. Echt hoog, integratie, vol en dynamisch sublaag en een enorme spreiding van het geluid bereikten mijn oren. Werd ik hier voor de gek gehouden? Ik verhief me uit de luie bank, en pas nadat ik de kabels had nagelopen was ik er van overtuigd dat ik echt geluisterd had naar dit mini-systeempje. Verbazingwekkend.

Al tijdens de terugreis naar Nederland heb ik de recensie-exemplaren vastgelegd. Vanwege een onverwacht grote belangstelling vanuit winkels en publiek duurde het tot een paar weken geleden dat een set bestaande uit de Min 20 satellieten en een X300 subwoofer bij me thuis werd afgeleverd.


Minx in surround met bijpassende vloerstandaards


Minx in stereo

De Minx luidsprekers zijn in een aantal standaard samenstellingen leverbaar, maar gelukkig kun je ook naar believen je eigen optimale combinatie kiezen. Wanneer je dat niet wil kun je kiezen voor een stereo-opstelling met Min 10 satellieten en een X200 subwoofer (Minx 212), of uit een drietal surround opstellingen. De kleinste surround opstelling bestaat uit vijf Min 10 satellieten en een X200 subwoofer (Minx 215), dan is er nog een combinatie van vijf Min 20 satellieten en een X300 subwoofer (Minx 325) of een opstelling met diezelfde satellieten maar dan met de grotere X500 subwoofer (Minx 525).


De testopstelling: Minx X300 geflankeerd door twee Min 20 satellieten

De door mij gekozen opstelling - ik ben eigenwijs - zou volgens diezelfde logica door het leven moeten gaan als Minx 322. Gezien de vele combinatiemogelijkheden, onderdelen en accessoires beperk ik me in deze recensie graag tot de modellen die ik in huis heb gekregen.


EDITORS' CHOICE