REVIEW

Eastern Plays

Jan Luijsterburg | 10 januari 2011

De algehele ledigheid van jongeren die zich geen raad weten in een troosteloze wereld is een populair thema van veel jonge filmmakers. Verveling op realistische wijze vorm gegeven met een handheld camera en een minimum aan plotontwikkeling komt al snel gemakzuchtig over. Zo niet bij Eastern Plays, de debuutfilm van Kamen Kalev uit Bulgarije, die een doorleefde urgente indruk achterlaat. Wel weer een echte ‘feel bad’ film.

Twee broers in het naargeestig flatslandschap van Sofia zijn sterk uit elkaar gegroeid. De oudste, Christo, afgekort tot Itso, is kunstschilder, maar verdient de kost met geestdodend productiewerk. Hij kickt af van een heroïneverslaving met behulp van methadon, drinkt er stevig op los en rookt volcontinu, met heftige, agressieve halen. Zijn vriendin lijkt door masochisme gedreven: hoe grover zijn afwijzing, hoe groter haar liefde. Georgi, Itso’s jongere broer, zit nog op school, al komt hij daar zelden. Liever trekt hij op met een clubje racistische neonazi’s. De ouders zien het met lede ogen aan, maar hebben weinig te bieden.

De kern van het verhaal speelt zich af rond de confrontatie met een welgestelde Turkse familie uit Istanboel, ouders en een knappe dochter, op vakantie. Het clubje van Georgi valt de familie lastig, waarbij de vader gewond raakt. Christo, die de familie eerder ontmoette in een restaurant, neemt het voor hen op en raakt in contact met de dochter. Aanleiding voor een korte, uitzichtloze romance, zeer tegen de zin van de ouders van het meisje. De vreemdelingenhaat is behoorlijk wederzijds.

Aan het begin van de aftiteling wordt vermeld dat de film is opgedragen aan hoofdrolspeler Christo Christov, jeugdvriend van de regisseur. Het feit dat het personage dat hij speelde zijn eigen naam draagt en dat hij nog tijdens de productie overleed aan een overdosis suggereert dat zijn rol erg dicht bij de werkelijkheid staat. De kunstwerken die in de film getoond worden zijn ook van eigen hand.

Als gezegd, Eastern Plays is geen film om vrolijk van te worden. Een nihilistisch beeld van een cultuur die moreel in verval is, de hoop op verandering is minimaal. Dat is niet prettig om naar te kijken, maar wel een treurige realiteit waar je de ogen niet voor kunt sluiten. Een ver van mijn bed show is het zeker niet, zo veel wijkt Sofia ook weer niet af van andere steden. 

Aanvullende informatie:
Bulgarije, 2009
Speelduur: 89 minuten
Scenario, regie en montage: Kamen Kalev
Camera: Julian Atanassov
Productie: Stefan Piryov, Kamen Kalev, Fredrik Zander
Muziek: Jean-Paul Wall
Met: Christo Christov, Ovanes Torosian, Saadet Isil Aksoy, Ivan Nalbantov
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Artfilm / Amstelfilm
Distributie: de Filmfreak www.filmfreaks.nl
Website: http://easternplays.com/


EDITORS' CHOICE