REVIEWMarantz

Marantz NA7004 netwerkspeler

Niemand had het een paar jaar geleden verwacht, maar het is echt allang geen schande meer om als rechtgeaard audiofiel te verkondigen dat je thuis een netwerkspeler dan wel streamer hebt staan. Was het in ons land Logitech die voor het eerst met streamers op de VAD show stond, nu hebben veel meer merken streaming audio oplossingen in hun pakket opgenomen en wordt het langzaam duidelijk dat de cd een langzame maar gewisse dood staat te wachten.

Zoals eerder aangekondigd heeft Marantz onlangs zijn eerste netwerkspeler op de markt gebracht. Dit in navolging van de bekende high end merken als Linn, Naim, Arcam, Blacknote en T+A, die, zoals dat vaker gaat, de markt van de digitale streaming eerst betraden, waarna de grotere, meer mainstream merken volgden. HiFi.nl vroeg me de Marantz NA7004 aan een zorgvuldige test te onderwerpen. Linn heeft zoals inmiddels welbekend mag heten zelfs de cd-speler als medium al in de ban gedaan, en merken als Rega nemen ook al afscheid van oudgedienden als de overbekende Saturn cd-speler.De eerste schreden van Marantz...

D&M, het moederbedrijf van Marantz, heeft met het uitbrengen van deze audiostreamer eerst zorgvuldig onderzoek gedaan naar de benodigde afspeelmogelijkheden (lees: codecs) en opties die hun eerste netwerkspeler moest bezitten om interessant genoeg te zijn voor de consument (ofwel; om te kunnen concurreren met de al vele verkrijgbare mediaspelers op de markt). Ook qua uiterlijk past het nieuwste product geheel binnen de Range van het merk, met afgeronde hoeken aan de voorzijde en de mogelijkheid tot het kiezen tussen de kleuren zilver of zwart.

Wat betreft aansluitmogelijkheden laat de NA7004 weinig te wensen over. Het apparaat beschikt over - natuurlijk - een netwerkaansluiting om verbonden te kunnen worden met een PC of router. Wie in het bezit is van een NAS (netwerk harde schijf) verbindt deze met de router en de NA7004 zal bij het opstarten van de media server meteen verbinding maken met de serversoftware op de NAS. Meestal is er software van Twonky Media geïnstalleerd. Wie dit niet heeft kan dit veelal gratis downloaden. Ook handig voor wie enkel een PC bezit die zich in een andere ruimte bevindt. Maar Marantz vond een netwerkspeler alleen niet genoeg en voorzag de NA7004 van een FM en een AM-tuner. En daarnaast ook nog eens een DAB+ digitale tuner.Voor de digitale portable media zoals iPhone, iPod en usb-media heeft Marantz voorzien in een gevoede USB-aansluiting op het frontpaneel, die vervolgens geheel digitaal door de netwerkspeler wordt benaderd en bediend. Marantz levert bij de speler een handige kunststof houder voor dergelijke Apple-producten. Maar ook dan zijn we er nog niet. Achterop de NA7004 zitten natuurlijk twee vergulde cinch-aansluitingen voor de uitvoer van geluid naar een versterker en een losse stroomkabelaansluiting. Liefhebbers van hoofdtelefoons kunnen gebruik maken van een hoogwaardig versterkte hoofdtelefoonaansluiting aan de voorzijde van de speler. Verder zitten er op de achterkant een coaxiale en een Toslink digitale uitgang om de NA7004 te verbinden met een externe D/A converter of een opnamemedium. Net als in de onlangs op HiFi.nl besproken SA-KI Pearl Lite sacd-speler biedt de NA7004 netwerkspeler de mogelijkheid om externe apparatuur digitaal aan te kunnen sluiten om het apparaat vervolgens als DAC in te zetten. Verouderde cd-spelers of digitale tv-ontvangers (STB’s) kunnen hierdoor een stuk beter gaan klinken. En wie enkel een PC of laptop bezit kan deze middels een usb-kabel type A>B verbinden met de aansluiting achterop de speler, die vervolgens verandert in een hoogwaardige externe geluidskaart, met ondersteuning van maximaal 24bit/ 96 kHz bandbreedte.

MERK

EDITORS' CHOICE