REVIEWMarantz

Marantz KI Pearl Lite

Een jaar na de introductie van de gelimiteerde Marantz KI Pearls die werden uitgebracht om de dertigjarige samenwerking tussen Ken Ishiwata en Marantz te vieren zijn er in deze serie twee nieuwe versies te verkrijgen. Ze werden eerder dit jaar geïntroduceerd tijdens de Marantz dealershow in Zeist en trokken meteen de aandacht van de pers. HiFi.nl reserveerde meteen een set voor recensie, waarvan nu dus de pennenvruchten verschijnen.

Het was niemand minder dan Ken Ishiwata zelf, die de introductie van de nieuwe versterker en super audio cd-speler verzorgde op de huisshow. De twee componenten, die toentertijd aan de pers werden getoond, stonden aangesloten op een eveneens nieuwe set Boston Acoustics RS236 luidsprekers uit de Reflection serie. Dit gaf al een aardig plaatje van de mogelijkheden van de set. Het is echter onmogelijk om alleen op basis van een show, tot een serieus oordeel te komen over een installatie. Dus werd het wachten na lange tijd beloond en leverde importeur D&M een geheel nieuwe set bij me af, die enige tijd in mijn referentieset plaats mocht nemen.
Light?

De KI Pearls die afgelopen jaar op de markt werden gebracht zijn dus al bekend genoeg en heb ik zelf ook al meerdere malen mogen beluisteren. Leuk is het dan om te merken dat Ken Ishiwata toch getracht heeft, om de hoogwaardige manier van opbouw die deze luxe en vrij kostbare componenten kenmerkt, terug te kunnen laten komen in de –veel goedkopere- Lite versies. Qua uiterlijk krijgt de koper een tijdloos geheel dat naadloos is toe te passen in ieder interieur, niet geheel onbelangrijk in deze tijd. Marantz leverde bij mij de zilveren uitvoeringen af, maar de set is ook verkrijgbaar in een zwart geborstelde versie. Aan de zijkanten van beide uitvoeringen zitten twee chique pianolak panelen. Deze dienen niet alleen een optisch doel, maar zorgen ook voor extra demping. De term ‘Lite’ is ook niet geheel op zijn plaats als je het hebt over gewicht: de versterker weegt nog steeds twaalf kilo en de cd-speler weegt acht kilo.

Het uitpakken van beide componenten is gemakkelijk, evenals het plaatsen. Mijn eigen referentieversterker moet voor deze test maar even plaats maken voor de twee componenten, die ik op mijn Spectral meubel plaats. Het geheel krijgt een verbinding met mijn luidsprekers middels zilveren bekabeling van QED en gebruik ik hoofdzakelijk InAkustik kabels als interlinks (de Rhodos en de Exzellenz). Na het bepalen van de juiste fase wordt de set voorzien van stroom, middels een PS Audio Quintet en Cassiopeia X1S stroomkabels. De Goldenote Reale`s dienen als weergevers. De rest van de gebruikte hardware vindt u onderaan deze recensie. 

MERK

EDITORS' CHOICE