REVIEW

Orb Sakura static neutralizer


Jan de Jeu | 04 december 2010 | Fotografie Jan de Jeu

Anderhalf jaar geleden schreef ik een recensie over een apparaat dat sindsdien niet meer uit mijn luisterruimte weg te denken is. Ik heb het dan over de Furutech Destat die ik na mijn recensie aangeschaft heb en die ik met grote tevredenheid dagelijks gebruik in mijn strijd tegen stof en statische elektriciteit. Sinds kort is er een alternatief apparaat op de markt dat volgens de fabrikant hetzelfde effect zou weten te realiseren maar dan tegen een lagere kostprijs. Interessant genoeg om hem eens af te zetten tegen mijn referentie. 

Wie de Furutech Destat van dichtbij bekijkt komt aan de voorkant ter hoogte van het draaipunt van de ventilator de naam Orb tegen. De naam van de Japanse fabrikant die voor Furutech de Destat vervaardigde. Het is deze zelfde fabrikant die nu onder zijn eigen naam de Sakura presenteert. Het zal u niet verwonderen dat de beide apparaten grote overeenkomsten vertonen. Ze werken beiden volgens hetzelfde principe. Vier meegeleverde AA batterijen drijven een ventilator aan die een stroom van positieve en negatieve ionen genereert welke statisch geladen voorwerpen neutraliseert. Aan de vormgeving is te zien dat de Sakura een doorontwikkeling is van de Destat. Waar in het midden van de Furutech Destat de naam Orb staat, staat bij de Orb Sakura de naam Orb Destat. Hoe verwarrend kun je het als fabrikant maken.


Links de Furutech Destat, rechts de Orb Sakura

In beide gevallen gaat het om een smal gedeelte, het handvat, en een breder gedeelte, de ventilator met zijn behuizing. De grijze, hoekig vormgegeven Destat heeft een robuuste, zakelijke uitstraling terwijl de Sakura met zijn vloeiende lijnen, zwarte onderkant en glanzende, gewelfde bordeauxrode bovenkant, er veel eleganter uitziet. De Furutech heeft zijn aan/uit knop aan de zijkant, de Sakura heeft hem aan de bovenkant. Daardoor, en doordat het handvat slanker is dan dat van zijn voorganger, ligt hij iets beter in de hand en iets eenvoudiger te bedienen. Wanneer de knop ingedrukt wordt gaat er vlak daarboven een miniem blauw lichtje branden.


In het centrum van de ventilator is ` Orb Destat`  zichtbaar

Wanneer ik ze om de beurt - beiden voorzien van nieuwe batterijen - vanaf dezelfde afstand op mijn handpalm richt lijkt de geleverde luchtstroom in beide gevallen even krachtig aan te voelen. Volgens de fabrikant gaan de batterijen anderhalf uur mee terwijl dit volgens Furutech bij de Destat beperkt blijft tot een uur. Ervan uit gaande dat een behandeling tien seconden duurt zou dit betekenen dat een set batterijen niet goed is voor 360 behandelingen maar voor 540 behandelingen.De belangrijkste vraag – hoe de Sakura presteert - is daarmee echter nog niet beantwoord.  

EDITORS' CHOICE