REVIEW

Wendy and Lucy

Jan Luijsterburg | 28 november 2010

Kelly Reichardt is een onafhankelijk Amerikaans filmmaakster die in veel opzichten kleine films maakt, maar wel met een maximale impact. Wendy and Lucy is het verhaal van een oponthoud. Een jonge vrouw, met haar hond onderweg naar Alaska, strandt wegens een kapotte auto ergens in Oregon. De achterkant van de American Dream: pure armoede die de mens berooft van wat hem het meest lief is.

Het zit Wendy dus helemaal niet mee. Diefstal van een onnozel blikje voer voor haar hond Lucy brengt haar na die defecte auto nog verder in de problemen. Een overijverige bediende haalt er de politie bij, en tegen de tijd dat Wendy terug is bij de supermarkt is Lucy verdwenen.  Hartverscheurend verdriet wordt dapper weggeslikt. Hoewel we niet heel veel over haar achtergrond te weten komen is wel duidelijk dat Wendy gewend aan tegenslag en er helemaal alleen voorstaat in het leven. De enige die haar een beetje steun geeft in haar wanhopige zoektocht naar haar hond is een parkeerwacht die duidelijk ook door het leven getekend is.

Wendy and Lucy is net als Reichardts vorige film, Old Joy, extreem minimalistisch van stijl. De hoofdpersoon wordt van nabij gevolgd, het tempo is traag, muziek ontbreekt. Hierdoor identificeer je je als kijker extra met de hoofdpersoon. Actrice Michelle Williams houdt een perfecte balans tussen wanhoop en overlevingsdrift. Ze laat zich niet snel uit het veld slaan, als een echte overlever. Dat het leven wel erg schraal wordt van een bestaan zonder geld wordt wel erg duidelijk.

Een schitterende, maatschappelijk superrelevante film in passend uitgebeende stijl die aansluit op het Italiaanse neorealisme van de jaren 50.

Aanvullende gegevens:
Verenigde Staten, 2008
Speelduur: 76 minuten
Regie en montage: Kelly Reichardt
Scenario: Kelly Reichardt en Jonathan Raymond naar een verhaal van Raymond
Productie: Larry Fessenden, Neil Kopp, Anish Savjani
Camera: Sam Levy
Art direction: Ryan Smith
Met: Michelle Williams, Walter Dalton, Will Oldham, John Robinson, Larry Fessenden, Will Patton
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Bunbro / Eye
Distributie: de Filmfreak www.filmfreaks.nl
Website: www.wendyandlucy.com


EDITORS' CHOICE