REVIEW

Arvo Pärt - Pilgrim`s Song

Jan Luijsterburg | 11 september 2010

Risto Joost was er vroeg bij. Al voor zijn twintigste richtte hij het kamerkoor Voces Musicales op met studiegenoten van het conservatorium in Estland. Joost is naast zanger ook een inmiddels een veelgevraagd dirigent, onder meer bij het Nederlands kamerkoor. Met zijn eigen koor bouwde hij gestaag een reputatie op. Deze CD met werken van landgenoot Arvo Pärt laat de kwaliteiten van het koor optimaal horen.

Naast drie a capella stukken zijn er twee langere stukken opgenomen waarop het eveneens door Joost opgerichte Tallinn Sinfonietta te horen is. Het titelstuk, Ein Wallfahrtslied, is een dissonantrijke toonzetting van Psalm 121. Oorspronkelijk uit 1984, maar hier in een versie voor uitgebreide bezetting uit 2001.

Afsluiter Te Deum neemt ongeveer de helft van de CD in beslag. Een hoogtepunt in het oeuvre van Pärt, dat vorig jaar door het Nederlands kamerkoor en het Amsterdam Sinfonietta in de concertzalen gebracht werd.

Het meest sereen is de stemming natuurlijk in de onbegeleide koorwerken: Magnificat, Summa (ook bekend in een versie voor strijkers) en Nunc dimittis. Onderling behoorlijk verschillend, maar allemaal honderd procent betoverend.

De eenvoud van de muziek van Pärt is bedrieglijk. Er worden hoge eisen gesteld aan de homogeniteit van de samenzang, en een bevlogen presentatie is een voorwaarde om de spirituele boodschap over te brengen. Risto Joost zet met zijn koor en orkest een reeks topprestaties neer.

Deze prachtig vastgelegde uitvoeringen doen absoluut niet onder voor de ECM uitgaven waarop Pärt’s stukken altijd in première gaan of voor de op Harmonia Mundia uitgebrachte versies onder leiding van Paul Hillier. Net zo onaards mooi als het landschap op de hoes.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 59:11
Ein Wallfahrtslied, Magnificat, Summa, Nunc dimittis, Te Deum
Chamber Choir Voces Musicales
Talinn Sinfonietta
o.l.v. Risto Joost
Label: Estonian Record Productions http://www.erpmusic.com/
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE