REVIEW

Plan B

Jan Luijsterburg | 28 augustus 2010

Knappe jonge mensen die weinig anders omhanden hebben dan wat aanrommelen op het relationele vlak zijn sterk vertegenwoordigd in de hedendaagse arthouse cinema. Hier is weer zo’n stel, uit Argentinië dit keer. Bruno wordt gedumpt door zijn vriendin Laura, die nu iets heeft met Pablo. Bruno doet er alles aan haar terug te winnen. Als dat niet lukt in het rechtstreekse contact wordt het tijd voor plan B.

Dat houdt in dat hij al zijn aandacht richt op Pablo om een homoseksuele verliefdheid op te wekken. Als Laura merkt dat Pablo van de herenliefde is dan zal ze zo weer in mijn armen vallen, lijkt de gedachtegang van Bruno. Overbodig bijna om te melden dat het in de praktijk anders uitpakt. Pablo laat zich bepaald niet snel verleiden en Bruno moet verder gaan dan hij oorspronkelijk van plan was.

Qua verhaal helemaal een romantische komedie, maar de stijl wijkt sterk af van dit populaire genre. Bruno en Pablo zijn een behoorlijk lamlendig stel. Het slepende tempo van de film weerspiegelt die levenshouding. De twee zitten veel te zwijgen, lummelen wat aan en praten eindeloos en met ingewikkelde schijnbewegingen over de liefde. Qua ingewikkelde paringsdansen doet de mens soms nauwelijks onder voor op dit vlak uitbundige vogelsoorten.

Mooi wordt getoond hoe mensen door hun ervaringen zichzelf leren kennen en daarbij tot verrassende ontdekkingen komen. De uiteindelijke waardering voor deze film zal sterk afhangen van de mate van herkenning. Bij mij persoonlijk is die laag, waardoor de personages licht gaan irriteren, met al hun obsessieve preoccupaties. Dat geeft gedachten als: hebben jullie dan helemaal niks anders te doen? Heel gevoelloos van mij, ik weet het, maar dat omslachtige liefdesgedoe werkt op mijn zenuwen. Andere levensfase ben ik bang.

De DVD munt niet uit door mooie beeld- of geluidskwaliteit. Integendeel, de scherpte is gering, de kleuren grauw. Heel vervelend vind ik dat het schijfje automatisch start met een serie trailers, waaronder nota bene die van de film zelf. Reclame voor het product dat je al hebt, dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Erg slordig.

Aanvullende informatie:
Argentinië, 2009
Speelduur: 103 minuten
Regie / scenario / montage: Marco Berger
Productie: Martin Cuinat
Camera: Tomas Perez Silva
Muziek: Pedro Irusta
Met: Manuel Vignau, Lucas Ferraro, Mercedes Quinteros, Ana Lucia Antony, Damian Canduci, Carolina Stegmayer
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Homescreen www.homescreen.nl
Te zien via Cinemalink.tv http://www.cinemalink.nl/detail/?MID=7868
Website: http://www.ohmygomez.com/planb/


EDITORS' CHOICE