REVIEWPSB Speakers

PSB Imagine T

Max Delissen | 31 juli 2010 | PSB Speakers

PSB is een Canadees luidsprekermerk dat het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aanzienlijk beter doet dan in Europa. Je hoeft daar maar een hifi-magazine open te slaan of de jubelende recensies met PSB in de hoofdrol springen je tegemoet. De relatieve onbekendheid in onze streken is echter zeer onterecht.

Een dik jaar geleden luisterden we al eens naar een grotere luidspreker van PSB, de Synchrony One. Die ontmoeting was, na wat zorgvuldig matchwerk met de omringende elektronica, een buitengewoon prettige ervaring, dus toen we de kans kregen om langere tijd naar een kleiner broertje uit de Imagine serie te luisteren zeiden we graag ja.


Foto: PSB`s Imagine serie met links de Imagine T

De Imagine T (de T staat voor Tower, zo heb ik me laten vertellen) is ondanks zijn hoogte van 97 centimeter (inclusief spikes) een bescheiden zuiltje. De fraaie afgeronde vormgeving speelt daar ongetwijfeld een rol in. Onze exemplaren kwamen in zwart (hout!)fineer, maar er is ook een versie in donker kersenfineer te krijgen die er op papier eveneens beeldschoon uitziet.

Als de frontjes worden verwijderd zien we de drie units enigszins verzonken in de gewelfde kunststof baffle liggen. En nu niet gaan mopperen over plastic versus hout als beste materiaal om luidsprekers van te maken; de gebruikte materialen van PSB dienen allemaal slechts één doel: een optimaal mechanisch gedrag bij behoud van vormgeving. De kast bestaat uit maar liefst 7 gelamineerde lagen die in een ronde vorm geperst zijn voor een optimale stijfheid, om aldus de kastkleuring tot een minimum te beperken en het laag strak en snel te houden.


Foto: PSB

De conussen van de twee gelige woofers zijn gemaakt van met keramiek gevuld polypropyleen, en de titanium dometweeter heeft een met ferrofluid gedempte en gekoelde spreekspoel. De afstemming van de filters is zodanig dat de onderste woofer bij 800 Hz afvalt, terwijl de bovenste mag doorlopen tot het vierde-orde filter bij 1800 Hz de tweeter laat beginnen. De twee basreflexpoorten aan de achterzijde kunnen met een meegeleverde rubber stop worden gesloten, waarmee ook nog enige tuning van de laagste frequenties mogelijkis. Dat kan handig zijn in kleinere ruimtes of in situaties waarin de luidspreker relatief dicht bij de achterwand moet worden geplaatst.

MERK

EDITORS' CHOICE