REVIEW

Precious

Jan Luijsterburg | 30 juni 2010

Stellen dat het Claireece Jones niet mee zit in het leven is de overtreffende trap van understatement. Haar roepnaam Precious is wel zeer ontoepasselijk. In haar debuutroman Push bracht schrijfster Sapphire schrijnende gevallen die ze als docente tegenkwam in het onderwijs aan kansarme tieners in Harlem samen in één personage. Dat dit tot een geloofwaardig resultaat leidt komt vooral door het uitstekende acteerwerk.

Zestien jaar, voor de tweede keer zwanger van haar vader, in een mistroostige flat met een monsterlijke moeder die haar voortdurend vernedert en als een slaafje gebruikt. Moet het veel te dikke meisje ook nog van school vanwege de zwangerschap. Niet dat ze er veel geleerd heeft, ze is feitelijk analfabeet. Troost vindt ze slechts in haar dagdromen, waar ze een ster is in een glamourwereld. Via een maatschappelijk werkster komt ze op een speciale school voor hopeloze gevallen terecht, waar ze door de liefdevolle aandacht van Miss Rain helemaal opbloeit en zowaar wat zelfrespect krijgt.

De realistische stijl waarin het alledaagse leven van Precious is vastgelegd doet on-Hollywoods aan. De droomsequenties doen dat juist in extreme mate. Het contrast is treffend en ontluisterend; ook de kijker mag in die glossy beelden even bijkomen van alle grauwe ellende.

Precious is een moralistisch verhaal, dus ontkomen we niet aan een bijna American dream achtige ontwikkeling, te mooi om waar te kunnen zijn. Blijdschap over de wending in het leven van het meisje blijft wel binnen de perken door het besef dat het levensperspectief van een meisje met HIV en twee kleine kinderen anno 1987 niet echt benijdenswaardig was.

Je zou het niet denken, maar debutante Gaboury Sidibe heeft behalve haar postuur weinig gemeen met haar karakter. Ze levert een geweldige acteerprestatie en maakt de verandering die Precious doormaakt helemaal invoelbaar. De overtuigende personificatie van de monsterlijke moeder, die het uiteindelijk ook niet kan helpen dat ze zo geworden is, leverde comédienne Mo`Nique een terechte Oscar op. Mariah Carey en Lenny Kravitz hebben bijrolletjes en vallen door hun gebruikelijke opsmuk achterwege te laten niet uit de toon. Paula Patton doet dat met haar reeenogen en engelachtige uitstraling eigenlijk wel: een zo lieve en mooie juf in zo`n omgeving, dat moet wel een sprookje zijn.De extra`s die op een aparte bonus DVD geplaatst zijn tonen vooral hele blije crewleden. Iedereen is trots, ook Oprah Winfrey die de film mee produceerde en promootte, en schrijfster Sapphire, die haar aanvankelijke scepsis over de verfilming snel overwon. Staat wel een beetje haaks op het verhaal en de bedoelingen, al die blijdschap, maar het zal wel door mijn Europese zurigheid komen om dat typisch Amerikaans te noemen.


Aanvullende informatie:
VS, 2009
Speelduur: 105 minuten
Regie: Lee Daniels
Scenario: Geoffrey Fletcher, gebaseerd op het boek Push van Sapphire
Productie: Lee Daniels, Gary Magness, Sarah Siegel-Magness
Camera: Andrew Dunn
Montage: Joe Klotz
Art direction: Roshelle Berliner
Muziek: Mario Grigorov
Met: Gaboury Sidibe, Mo`Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz
Extraes: A Conversation with Lee Daniels and Sapphire (8 min); Oprah & Tyler: A Project of Passion (10 min); A Precious Ensemble (19 min); Deleted Scene (2 min); From Push to Precious (15 min)
Beeld: 16:9 anamorf (extraes niet anamorf en niet ondertiteld)
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-film


EDITORS' CHOICE