REVIEWNAD

NAD T577 Blu-ray netwerkspeler

Rene Smit | 06 april 2010 | Fotografie Rene Smit | NAD

In het verleden heb ik diverse dvd-spelers van fabrikant NAD aan de tand mogen voelen. Dat pakte altijd positief uit. De no-nonsense mentaliteit van het merk spreekt mij erg aan. Veel kwaliteit en dito prestaties zonder onnodige opsmuk en gadgets. Misschien op het eerste gezicht wat saai, maar goedbeschouwd gewoon functioneel. Met de T577 Blu-Ray speler, die ik nu ter beoordeling ontvangen heb, lijkt die vlieger opnieuw op te gaan. Echter een nadere bestudering van de specificaties laat een aantal interessante extra’s zien die deze speler biedt.

Bij het uitpakken valt direct op dat NAD alle techniek in een zeer bescheiden kast heeft weten te verpakken. De breedte en hoogte van het apparaat vallen niet uit de toon in vergelijk met andere a/v apparatuur, wel is de speler een stuk minder diep dan te doen gebruikelijk. De exacte maten zijn 435x60x280 millimeter. De voorzijde maakt een opgeruimde indruk. Gelukkig heeft NAD er voor gekozen het uitgebreide aantal logo’s van de diverse licenties, als bijvoorbeeld Dolby True HD, niet op het front maar op de bovenzijde van de kast te printen.
 

Uiterst links op het front bevindt zich de stand-by toets, daarnaast de lade en direct daarnaast het display met blauwe verlichting. Het aantal toetsen op de speler is zeer beperkt, slechts vier normale en één menutoets. Recht onder de toetsen is ook nog een USB aansluiting verstopt achter een wat uit de toon vallend schuifje. De aansluitingen aan de achterzijde van de speler zijn logisch gegroepeerd en ruim opgezet. Een analoge set 7.1 audiouitgangen, belangrijk omdat de speler intern alle nieuwe HD surroundformaten kan decoderen. Eigenaren van een wat oudere surroundreceiver of voorversterker kunnen op deze manier ook genieten van de veel betere geluidskwaliteit die Blu-Ray schijfjes vaak bieden. Naast de meerkanaals audiouitgangen zit een IR ingang voor het aansluiten van een infrarood oog ten behoeve van een (systeem)afstandsbediening. Uiteraard is de speler voorzien van een LAN aansluiting. Welke in het geval van de T577 niet alleen bedoeld is voor toepassingen als BD-Live maar tevens nodig is voor de streaming mogelijkheden die de speler biedt. Draadloos koppelen aan een WiFi netwerk kan ook, de speler is voorzien van een ingebouwde draadloze module. Deze module is van de laatste “n” standaard wat tevens streaming van video in HD mogelijk maakt, mits het ondersteunt wordt door het netwerk.
 
 
Voor de digitale uitvoer van beeld en geluid beschikt de NAD T577 over een HDMI uitgang, een optische en coaxiale uitgang beide specifiek voor geluid. Voor schermen of projectors die niet over een HDMI ingang beschikken voorziet de T577 in een component en composiet video uitgang en een extra set (stereo) analoge audiouitgangen. Het netsnoer is afneembaar maar een zogenaamd “brilletjes” exemplaar wat opwaarderen met een ander exemplaar min of meer zinloos maakt. De speler kan met bijna alle gangbare schijfjes overweg behalve SACD. Een vrij logische keuze aangezien NAD, mijn inziens, de T577 niet als een speler ziet voor de rechtgeaarde muziekliefhebber die af en toe film kijkt. Dit is een apparaat voor de filmliefhebber die een groot gedeelte van zijn muziek digitaal opgeslagen heeft en gebruiksgemak verkiest boven het onderste uit de kan op muziek gebied. De T577 kan bovendien foto’s en filmpjes die op een harde schijf opgeslagen zijn weergeven op het aangesloten beeldscherm.
 
Aansluiten en instellen

Om de speler ten volle te benutten dient er niet alleen aansluiting gemaakt te worden met de audioset en het plasmascherm maar ook met het thuisnetwerk. Tevens moet de meegeleverde Nero MediaHome Essentials 4 software op de computer geïnstalleerd worden. Gelukkig beschikt deze NAD T577 over alle benodigde decoders om DTS HD Master Audio en Dolby True HD soundtracks weer te geven over de analoge meerkanaals uitgangen. Ik maak daarvoor gebruik van drie identieke sets Inakustik Rhodos Silver interlinks. Hiermee wordt de speler gekoppeld aan een Marantz SR5600 receiver. Die is op zijn beurt via de pre-out uitgangen verbonden met een vM MA240/PA535 versterkerset welke de Audiovector front en centerspeaker aansturen. De Polk surround speakers worden gevoed door de receiver. Beeld en geluid naar de Panasonic TH42PV45 plasmatelevisie gaat via een Inakustik hdmi kabel. De speler wordt met het standaard meegeleverde netsnoer aangesloten op de gescheiden audiogroep. Nu alle aansluitingen gemaakt zijn kan begonnen worden met het instellen en inregelen van de NAD T577. Ik installeer eerst de Nero MediaHome Essentials 4 software op mijn PC, iets wat probleemloos en snel verloopt.
 
Binnen dit programma kan aangegeven worden welke bestanden gedeeld mogen worden voor weergave via de Blu-Ray speler. Vervolgens start ik de speler op om in het set-up menu waar nodig de instellingen aan te passen aan mijn specifieke situatie. De menustructuur is duidelijk en eenvoudig van opzet. In combinatie met de duidelijke Nederlandstalige handleiding zul je niet snel in de problemen komen bij het instellen van de speler aan je persoonlijke wensen. Enig minpuntje is de beperkte instelmogelijkheid van de analoge meerkanaals Audio uitgang. Zo kan per speaker slechts gekozen worden voor het formaat “groot” of “klein” en is het luidsprekerniveau alleen instelbaar in drie standen: hoog, middel en laag.
 

 
In bassmanagement is helemaal niet voorzien. Jammer omdat de kwaliteit van de analoge uitgangen, NAD kennende, waarschijnlijk goed zal zijn. Verder zijn nagenoeg alle essentiele instellingen te maken en blijft er weinig tot niets te wensen over. Tijd om de speler op zijn merites te gaan beoordelen.
MERK

EDITORS' CHOICE