Mordaunt Short Performance 2

Tijdens de 2009 editie van de VAD Show te Veldhoven maakte ik voor het eerst kennis met de toen splinternieuwe Mordaunt-Short Performance 2 speakers. De demo met de speakers, in combinatie met Marantz KI Pearl elektronica gegeven door Ken Ishiwata, maakte indruk. Dusdanig zelfs dat ik ter plekke met de importeur een afspraak maakte om de speakers te kunnen reviewen. Een kleine twee maanden later is het dan eindelijk zover en arriveren de speakers in mijn luisterruimte. Al weken verheug ik me op de nadere kennismaking.

De Performance 2 is de jongste loot aan de Performance stam van Mordaunt-Short. De serie bestaat verder uit de al eerder geteste Performance 6 vloerstaanders, een Performance 5 centerspeaker en Performance 9 subwoofer. Binnen de serie zijn zo alle ingredienten aanwezig om een high-end surround opstelling op te bouwen die niet alleen bij films, maar ook bij muziek topprestaties zal leveren.

Mordaunt Short Performance 2

De Performance serie is het visitekaartje van Mordaunt-Short en daarin is alle kennis en technologie die ze in huis hebben verwerkt. Zonder dat de speakers ook maar een seconde gespeeld hebben weet je al met iets bijzonders te maken krijgt. De vormgeving en het gebruikte kastmateriaal wijken af van wat doorgaans gebruikelijk is. De kast is gemaakt van een speciaal polymeer hars die onder hoge druk in een mal geïnjecteerd wordt. Zo ontstaat een monocoque uit één stuk die de basis vormt voor de luidsprekerunits en het wisselfilter. Het kastmateriaal is aan de buitenzijde keihard maar aan de binnenkant wat zachter. Daardoor ontstaat een natuurlijke, uitstekende akoestische demping en krijgt energie in de kast niet de kans om op te hopen. Vanwege het gebruikte materiaal is het mogelijk de kast een afwijkende vormgeving mee te geven. Vorm volgt functie, door het volledig ontbreken van rechte oppervlakken is het afstraal gedrag van de units perfect te controleren en krijgen staande golven geen kans het geluid te beïnvloeden. Het sterk afwijkende uiterlijk zorgt voor uitgesproken reacties van bezoekers. You either love them or you hate them, er bestaat kennelijk geen tussenweg. Persoonlijk kan ik de vormgeving zeer waarderen.

Mordaunt Short Performance 2

Aan de basis van de kast is een zware gegoten metalen plaat bevestigd. De tweeter is vrij opgehangen en maakt gebruik van de door Mordaunt-Short ATT genoemde technologie. ATT staat voor Aspirated Tweeter Technology en houdt in dat de tweeter niet alleen naar voren afstraalt maar ook naar achter toe vrij kan “ademen”. Dat ademen wordt gereguleerd door de ATT buis ( metal diffuser ) die kleuring tegen gaat vanwege zijn specifieke vorm. De Audiovector S3 Signature speakers die ik als referentie gebruik, kennen eenzelfde principe maar zij maken geen gebruik van een gereguleerd principe, ze kunnen “slechts” vrijelijk naar voor en achter ademen. De door Mordaunt- Short gebruikte tweeter heeft een 25mm aluminium metal dome. Ook de woofer is van dit materiaal, inmiddels de 3e generatie van de CPC ( Continuous Profile Cone) unit die fabrikant ook in andere luidsprekers gebruikt.

Mordaunt Short Performance 2

Ter ondersteuning van het laag is de Performance 2 voorzien van een kleine basreflexpoort aan de voorzijde. De speaker is niet voorzien van losse fronten, de (dure) tweeter wordt wel permanent beschermd door een metalen rooster. Aan de onderzijde kunnen de meegeleverde spikes bevestigd worden die eenzelfde vormgeving kennen als de ATT buis en de kabelklemmen. De speakers zelf zijn afgewerkt in een glanzende zwarte lak die er zeer strak uitziet. Tevens zijn er fraaie bijpassende dedicated stands in het assortiment, om de speakers zowel visueel als qua weergave optimaal te laten presteren.


EDITORS' CHOICE