REVIEW

Elvis Costello - My Aim Is True


Eric de Boer | 28 januari 2010

Het is altijd leuk om één van de meest gewaardeerde albums aller tijden op een hoogwaardige manier te kunnen beluisteren. Gelukkig is de vinylminnende gemeenschap weer een juweeltje van een reissue rijker, met dank aan de kunsten van MoFi.

Elvis Costello - My Aim Is TrueIk heb het hier over My Aim Is True, het debuutalbum van Elvis Costello, dat alweer 33 jaar geleden voor het eerst van de persen rolde en inmiddels bekendstaat als het grondbeginsel van de new wave muziek. Costello, die destijds werkzaam was als computertechnicus, heeft tezamen met zijn latere begeleidingsband Clover in een zeer korte tijd de opnames verricht voor dit nog steeds populaire album, dat inmiddels twee maal goud en zelfs één keer platina is geworden. Het album heeft er voor gezorgd dat Costello verder is gegaan in de muziek en deze carrière heeft er zelfs voor gezorgd dat hij nu is getrouwd met niemand minder dan Diana Krall, met wie hij een tweeling op de wereld heeft gezet.

De muziek dan, voor wie My Aim Is True nog niet heeft gehoord. Costello’s debuutalbum is een mix van punk-achtige pub-rockmuziek met een flinke knipoog naar rock ’n roll, voorzien van invloeden als reggae/ pre-ska, klassieke Amerikaanse rock ’n roll en vroege popmuziek. Catchy ritmes en gemakkelijk in het gehoor liggende refreinen, ondersteund door een wel heel erg mooie persing. Alle bekende tracks van het album komen voorbij, de semi ballad Alison, of tracks als Mistery Dance en Watching The Detectives, een nummer dat in eerste instantie niet op de eerste Engelse persing stond.

Mobile Fidelity Sound Lab heeft niet alleen vastgehouden aan de originele master tapes en deze op meesterlijke wijze geperst op superdynamisch 180 grams vinyl, maar heeft ook de originele eerste hoes met zwart-witte voorkant en gele achterkant behouden. Wie het album op één van de eerdere persingen bezit, doet er goed aan deze aan een willekeurig archief toe te vertrouwen en te gaan genieten van deze mooie gelimiteerde reissue. Maar wees er snel bij, ik vermoed dat dit één van die zeldzame parels zal blijken te zijn die later veel waard gaat worden!

Aanvullende informatie:

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 32:56 minuten
Website: http://elviscostello.com

EDITORS' CHOICE