REVIEW

George Michael – Live In London

Eric de Boer | 07 januari 2010

Voor het eerst in vijftien jaar heeft George Michael weer uitgebreid getourd, ter viering van zijn vijfentwintigjarige jubileum als soloartiest. Meer dan twee miljoen concertbezoekers wereldwijd werden getrakteerd op alle hoogtepunten uit Michaels veelbewogen carrière. In augustus 2008 streek het gezelschap neer in London, om twee concerten van deze 25 Live Tour te registreren op beeld en geluid.

George Michael – Live In London Dat George Michael met het uitbrengen van deze eerste live-dvd waarschijnlijk ook zijn laatste live optredens bewaarheid heeft is inmiddels geen geheim meer. De 46-jarige Brit met deels Griekse oorsprong had al eerder bekend gemaakt om geen albums meer uit te brengen. Mede daarom zijn de 49 concerten van deze tour zo druk bezocht geweest. En de bezoekers hebben zeker waar voor hun geld gekregen. Niet minder dan zestien musici en achtergrondzangers en -zangeressen ondersteunen George Michael op het podium, dat is opgebouwd met 120 videoschermen, vanaf een soort ‘halfpipe’ uitlopend in een catwalk het publiek in.

De 26 tracks die George weggeeft zijn allen hits of markante momenten uit zijn carrière geweest en het publiek geniet hoor- en zichtbaar van het immense maar intiem opgezette concert. Nummers als Fastlove, I’m Your Man, Outside (compleet met politie outfit) of Faith worden luidkeels meegezongen. Michael, die al langer bekend staat om zijn duidelijke politieke standpunten, laat niet na om Barack Obama te huldigen op het podium en natuurlijk kan een immense pop met hond niet ontbreken in het anti-Bush nummer Shoot The Dog. Maar er heerst ook een soort rust in deze concertregistratie, want George biedt zowel het publiek als zichzelf afwisseling van drukkere nummers met de rustiger ballads. Echte hoogtepunten zijn tracks als het intens mooi vertolkte You Have Been Loved, Roxanne (de Sting-cover van het album Songs From The Last Century) of First Time Ever (één van de bonustracks van de tweede dvd) te noemen. Vergezeld van foto’s, eigen videoclips en zittend op een kruk krijgt de altijd goed geklede zanger het publiek en de kijker hangend aan zijn lippen. Ook een hoogtepunt van deze dvd is Freedom ’90, dat aftrapt met een knipoog naar Michael Jacksons Will You Be There. Wat me wel opvalt is dat George Michael wat ouder is geworden, wat ongetwijfeld ook zijn weerslag heeft gehad op zijn vocale bereik. Dat blijkt uit het feit dat George bij alle hoge uithalen zijn microfoon op het publiek richt en als het ware verdoezelt dat zijn stembereik wat is afgenomen. Slim opgelost en eigenlijk stoort dit in het geheel niet.

De tweede schijf van deze registratie bevat een leuke documentaire van de hand van David Austin. George wordt gevolgd voor, tijdens en na concerten en de kijker krijgt een blik in wie George Michael eigenlijk is. Compleet met familiereunie in Griekenland en de erg arrogante en domme fout van een beveiligingsmedewerker in Engeland. De concert is geregistreerd in stereo en Dolby Digital, de mix werd gedaan in de befaamde Air Studio’s en de mastering in de eveneens beroemde Abbey Road Studio’s, wat de hoge kwaliteit van de soundtrack en het beeldmateriaal verklaart. Allemaal ingredienten voor de perfecte concertregistratie! Wilt u hem nog zien, George speelt volgend jaar nog drie keer in Australie.

Aanvullende informatie:

Label: Sony Music
Speelduur: disc 1- 132 minuten, disc 2 – plm. 65 minuten
www.georgemichael.com


EDITORS' CHOICE