REVIEW

Buddenbrooks

Jan Luijsterburg | 17 december 2009

De opkomst en ondergang van een koopmansgeslacht in de negentiende eeuw, naar de lijvige roman van Thomas Mann uit 1901. Een succesvol bedrijf in de graanhandel opbouwen is één, maar de jongere generaties zodanig in het gareel houden dat het bedrijf blijft floreren iets anders. Familieleden die gelukkig worden van de financiele successen zijn dan ook schaars. Regisseur Heinrich Breloer maakte een stramme film over.

BuddenbrooksAan de cast ligt het niet: het spel in deze epische verfilming is uitstekend, inclusief onze Fedja van Huêt in een kleine rol die eigenlijk niet de prominente plaats op de cover rechtvaardigt. De vormgeving is glossy en staat daadwerkelijk meevoelen met de personages in de weg. Beeld en geluid passen vaak totaal niet bij elkaar, met een even clichématig als vervreemdend effect. In hoog tempo worden in gezwollen muzikale omlijsting de levens van talrijke personage uit de lijvige roman afgewerkt. Het verhaal van het boek is duidelijk te omvangrijk voor een film, ook al duurt deze 2½ uur. Drie generaties passeren de revue, en we zien de acteurs dan ook snel en kunstmatig oud worden.

Pater familias Johannes ziet machteloos toe hoe zijn kinderen en kleinkinderen zich bewust of onbewust verzetten tegen het keurslijf van de dynastie. Dochter ongelukkig door uithuwelijking aan een vervelende man die ook nog eens niet blijkt te deugen, zonen zwaarmoedig of losbandig. Het genie van een muzikale kleinzoon wordt tragisch de nek omgedraaid.

Buddenbrooks

De overmaat aan intrige slaat dood in de overdadig aangeklede, steriele context. Als geheel is de film ondanks alle toewijding en goede bedoelingen niet meer dan onderhoudend, en faalt dan ook in de ambitie recht te doen aan een literair meesterwerk. De stijl van deze kostuumfilm is nu eigenlijk net zo achterhaald als de decadente patriciercultuur in de tijd van de Buddenbrooks.

Aanvullende informatie:

Duitsland, 2008
Speelduur: 146 minuten
Regie: Heinrich Breloer
Productie: Matthias Esche, Michael Hild, Jan S. Kaiser, Uschi Reich, Winka Wulff
Scenario: Heinrich Breloer, Horst Königstein
Muziek: Hans-Peter Ströer
Met: Armin Mueller-Stahl, Iris Berben, August Diehl, Fedja van Huêt
Beeld: 1: 2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Cinemien / Homescreen 
Website: http://wwws.warnerbros.de/buddenbrooks


EDITORS' CHOICE