REVIEW

Natalie Cole - Still Unforgettable

Jan de Jeu | 15 oktober 2009

De een denkt bij het horen van de naam van deze zangeres direct aan haar eerste grote R&B hit This Will Be, afkomstig van haar debuutalbum Inseparable, waarvoor ze in 1976 direct al een Grammy Award ontving. Anderen associeren haar met haar vader Nat ‘King’ Cole en met zijn muziek.

Natalie Cole - Still Unforgettable De meer jazz georienteerde stijl waarvan ze in het begin van haar carrière afstand nam tot ze in 1991 het album Unforgettable… With Love opnam waarop de muziek van haar vader centraal stond en waarop zij samen met haar in 1965 overleden vader te horen is in de song Unforgettable, één van zijn grootste successen van weleer. Het album leverde Natalie meerdere Grammy’s op en het is dan ook niet verwonderlijk dat zij zich eind 2008 met Still Unforgettable opnieuw op dit terrein begeeft.

Ook op dit dubbelalbum staat een duet met haar vader - het openingsnummer Walking My Baby Back Home- en ook dit album heeft haar inmiddels alweer een Grammy Award opgeleverd. Best Traditional Vocal Pop Album. Na het album voor de eerste maal in zijn geheel beluisterd te hebben komt er slechts één vraag in mij op; hoeveel albums heeft deze jury beluisterd?

Natuurlijk is het een fraaie productie waar de nodige hoeveelheid tijd, geld en aandacht aan besteed is. Zeker, Natalie heeft een mooie stem en ja, ook de arrangementen zijn vlekkeloos. Maar wat er ontbreekt is passie, spetteren, swing! You intoxicate my mind zingt Natalie in de Coots/Gillespie song You Go To My Head en ik geloof er helemaal niets van. Er klinkt een onmiskenbare vermoeidheid, matheid en ongeïnspireerdheid door in haar stem. Heeft het te maken met haar ziekten - hepatitis C en nierfunctieproblemen die dialyse noodzakelijk maken - waar zij ten tijde van de opnamen aan lijdt? Geen idee, maar bij mij springt de vonk ditmaal niet over.

Aanvullende informatie:

DMI Records/ATCO


EDITORS' CHOICE