REVIEW

Pat Metheny Group - Travels

Jan de Jeu | 15 oktober 2009

Sommige albums blijven een leven lang meegaan. Voor veel Metheny fans is dat het album Travels, Recorded live in concert. In juli, oktober en november 1982 opgenomen gedurende concerten in Dallas, Philadelphia, Hartford, Sacramento en Nacogdoches. De titel van openingsnummer Are You Going With Me is wat dat betreft veelzeggend. Maar daarnaast is deze song van Methey en Mays in feite representatief voor veel van zijn werk.

Pat Metheny Group - TravelsOngeacht of je dat nu hoort in de uitvoering zoals hij die samen met het Metropool orkest gaf tijdens het North Sea Jazz Festival in 2003 of zoals hier samen met zijn Pat Metheny Group die op dat moment verder bestaat uit toetsenist Lyle Mays, bassist Steve Rodby, drummer Dan Gottlieb en speciale gast Nana Vasconcelos die vocalen en percussie voor zijn rekening neemt. Wanneer ik moet kiezen dan blijft deze op ECM vinyl vastgelegde versie favoriet.

Met een prachtige opbouw van het nummer waarin alles verenigd lijkt wat de muziek van Metheny en de zijnen zo aantrekkelijk maakt. Vloeiend, melodieus, virtuoos, spanning opbouwend en iedere keer opnieuw zo bevredigend dat het één van de weinige albums is dat je op ieder moment met je ogen dicht weet te lokaliseren in de, in mijn geval althans, ongeorganiseerde rijen lp’s die tezamen de platenverzameling vormen. Een album ook dat je keer op keer en jaar na jaar de weg van je platenkast naar je draaitafel af laat leggen.

En wanneer de schijf dan na enkele tientallen jaren toch wat gebruikerssporen gaat vertonen is het goed om te weten dat dit album nog steeds op vinyl te koop is en dat dit vooralsnog ook nog wel jarenlang zo zal blijven.

Aanvullende informatie:

ECM Records


EDITORS' CHOICE