REVIEWHegel

Hegel CDP4a Mk2

Kilian Bakker | 01 oktober 2009 | Hegel

Hegel noemt hun topspeler trots `reference CD player`. Dat dat niet overdreven is, blijkt zowel uit de zeer verfijnde en grotendeels binnenshuis ontwikkelde technologie als de prestaties. Op dat laaste punt wordt straks verder ingegaan want de technische ins & outs van deze Scandinavier zijn op zijn zachtst gezegd noemenswaardig.

De CDP4a Mk2 is voorzien van een multilevel `SynchroDAC` circuit met 24 bit resolutie en synchrone upsampling tot 352 kHz. Het Dac-circuit heeft een zuiver gebalanceerde topologie, aldus de fabrikant. Van de tegenwoordig nagenoeg universeel toegepaste asynchrone upsampling maakt Hegel geen gebruik. De reden? Volgens Hegel zullen bij asynchrone upsampling tijdbasis fouten worden omgezet in amplitudefouten. De Hegel CD-spelers werken daarom met gesynchroniseerde upsampling. Voor een dergelijk systeem is een ijzeren timing-discipline nodig, waarvoor Hegel de Direct Masterclock technologie heeft ontwikkeld wat in samenwerking met hun SynchroDAC circuit D/A conversiefouten tot een minimum moet beperken zonder aan amplituderesolutie in te boeten.

Hegel CDP4a Mk2

Via een digitaal filter met een lineair faseverloop gaat het signaal naar het uitgangscircuit wat in het Hegeliaans de LineDriver heet (Hegel is net als MartinLogan vrij scheutig met termen en trademarks). Dat LineDriver circuit maakt het mogelijk om vele kabeltypen en grote kabellengtes te gebruiken en in dat opzicht doet het denken aan het C.E.C. LEF (Load Effect Free) circuit. In dit geval wordt de hoge belastingstabiliteit bereikt door een grote stroomcapaciteit, zeer strak geregelde voedingslijnen en natuurlijk de gebalanceerde opzet. Dat maakt de CDP4A Mk2 niet alleen ongevoeliger voor kabels maar ook minder afhankelijk van randapparatuur. De CDP4a Mk2 maakt geen gebruik van een standaard OEM servoprint voor het loopwerk maar is voorzien van Hegel`s eigen interne klok en servocircuit. Die twee circuits bevinden zich bij veel standaard servo`s op dezelfde print, met nadelige gevolgen voor de klok en de optische uitlezing van de zilveren schijven.

Dat heeft mede te maken met relatief hoge stoorniveaus van de loopwerkaansturing maar ook met een suboptimale aansturing van de servomotoren en de fotodiode. Bij de CDP4a Mk2 bevindt de zogeheten master-klok zich daarom op de DAC print, van waaruit de D/A omzetter en de loopwerkservo worden gedirigeerd. Hegel`s Superclock2 heeft een jitterniveau van slechts 10 picoseconden (de eerder besproken CDP2a had reeds een relatief laag niveau van 14 ps). Bij het ontwerp van de Hegel servo is extra aandacht besteed aan het zoveel mogelijk scheiden van de fotodiode- en servomotor-circuits. Daardoor zal de gevoelige fotodiode minder worden gestoord door zijn elektromechanische collega`s en kunnen de focusspoelen van de laserslede met grotere precisie worden gepositioneerd.

MERK

EDITORS' CHOICE