REVIEWLinn

Audio Excellence Linn Sondek LP12 `Edition`


Kilian Bakker | 10 september 2009 | Linn

Linn heeft begin vorig jaar de Majik LP12 geïntroduceerd als drempelverlaging naar het Sondek universum (de Majik LP12 werd in 2008 door ondergetekende besproken in een hifi.nl productbespreking). De aimabele en scherp geprijsde Majik uitvoering laat helaas nog een paar steken vallen met een enkel-toerental voeding en een toonarm die minder geschikt is voor laagcompliante Moving Coil aftasters. Dat zal bij bepaalde geïnteresseerden resulteren in een soort vluchtgedrag naar non-Linn producten waarmee een kaal LP12 loopwerk tot een tevredenstellend geheel kan worden opgebouwd.

Het loopwerk en met name het plateaulager is waar het letterlijk om draait maar de voeding en toonarm moeten een goede symbiose vormen met de basis van Linn`s eerste en huidige platenspeler. Producten als de twin-speed Heed Orbit 2 voeding en de Jelco SA/ST-250 toonarm bieden een betere functionaliteit en compatibiliteit dan de Majik voeding en arm, vandaar dat dergelijke componenten steeds vaker worden gekozen als opwaardering van een oer-Sondek of aankleding van een nieuw Sondek LP12 loopwerk. Linn maakte van midden jaren `80 tot eind jaren `90 de fraaie Valhalla voeding (in feite de voorloper van de Lingo) die net als de Majik board een enkel toerental biedt maar verder op alle punten hoger scoort, zowel in technische als klankmatige zin. Die informatie is relevant omdat men bij Audio Excellence nog een behoorlijke hoeveelheid ongebruikte Valhalla voedingen op voorraad heeft. Audio Excellence heeft daarom een eigen, beter presterende instap-Linn in het leven geroepen met een prijskaartje wat vergelijkbaar is met dat van een Majik LP12. De Zevenbergse Schot luistert naar de naam LP12 Edition.


(Foto: Kees Jan Lankhaar / Audio Excellence)

De LP12 Edition is voorzien van een -speciaal op de LP12 aangepaste- Jelco toonarm in plaats van de Majik (Pro-Ject) arm en wordt gevoed door een N.O.S. (new old stock) Linn Valhalla voeding. Daarnaast wordt de LP12 Edition standaard geleverd met de hoogwaardige Linn acryl stofkap die helaas ontbreekt bij Linn`s Majik LP12 pakket. De Edition LP12 wordt net als de Majik LP12 speelklaar afgeleverd en kan desgewenst stapsgewijs worden opgewaardeerd tot een hoger Sondek LP12-niveau. The sky is the limit; de Edition kan in principe doorgroeien tot de ultieme LP12SE met Radikal en Urika.


(Foto: Kees Jan Lankhaar / Audio Excellence)

Dat betekent dat deze uitgekiende analoge instapper de Linn traditie van blijvende compatibiliteit met nieuwe opwaarderingen in stand houdt. Audio Excellence kan de standaard Linn Majik LP12 en de Edition LP12 op afspraak naast elkaar demonstreren. Schrijver dezes werd in de gelegenheid gesteld om dat vergelijk te doen na de luistertest van de LP12SE met Radikal en Urika (die ook plaatsvond in Zevenbergen). De luisterindrukken waren dusdanig positief dat ze meteen werden omgezet in de notities voor deze productbespreking.


MERK

EDITORS' CHOICE