REVIEW

Two Lovers

Jan Luijsterburg | 30 juli 2009

Een man loopt met een kledingsstuk van de stomerij - “we love our customers” staat er op de verpakking - over een pier en springt in het water. We volgen hem naar de bodem, waar we in een flits zien hoe zijn vriendin hem verliet. Hij kiest toch voor het leven en loopt naar huis alsof er niets aan de hand is. Beetje nat alleen. Een opening met veel informatie, en de titel vertelt de rest: hij krijgt te stellen met twee nieuwe geliefden. We zien ze allebei op de cover.

Two LoversLeonard (Joaquin Phoenix) is bij zijn ouders ingetrokken, in Brighton Beach, Brooklyn, een wijk vol Joodse immigranten waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Bezorgde mensen, op het beklemmende af. Leonard helpt zijn vader in de stomerij, maar liever werd hij fotograaf. Dat hij psychisch niet lekker in zijn vel zit is duidelijk. Hij probeerde al vaker zelfmoord te plegen en gebruikt medicatie. Wellicht de verklaring voor zijn stramme loopje.

De ouders proberen hem te koppelen de dochter van een zakenrelatie. Leonard zou die man op kunnen volgen in zijn zaak. Hij ziet dat niet erg zitten, dat alles voor hem geregeld wordt op zich is al erg vervelend. Dat neemt niet weg dat Sandra (Vinessa Shaw) een aantrekkelijke, sympathieke vrouw is, die ook nog eens erg op hem gesteld raakt. Dat gaat al gauw gestaag richting verloving.

Maar als gezegd, er is een tweede lover. Buurvrouw Michelle (Gwyneth Paltrow) is namelijk niet iemand waar je gemakkelijk voorbij loopt. Ze heeft een moeizame relatie met een getrouwde man, en is qua psychische gesteldheid voor Leonard een verwante geest. Waar Sandra staat voor rust en evenwicht is Michelle een garantie voor dynamiek en avontuur. Een dilemma, dat op een klassieke filmmanier uitgespeeld wordt.

Two Lovers

Two Lovers is een degelijk gemaakte, dramatisch sterke film. James Gray is erg sterk in het verbeelden van het burgerleven. Zijn stijl is niet bijzonder sprankelend, eerder gedragen, serieus, een beetje ouderwets. Het verhaal van Two Lovers, geïnspireerd door Dostojevski’s novelle Witte Nachten, is daarbij nogal schematisch. Werkelijk alles is gespleten, heeft twee kanten. Leonard wil weg en blijven, stabiliteit en avontuur. Er wordt echter met veel overgave geacteerd, waardoor het verhaal toch geloofwaardig is en raakt. De psychiatrische stoornis van Leonard wordt niet uitgelegd, maar is voortdurend op de achtergrond aanwezig en uiteindelijk alles overheersend.

Aanvullende informatie:

Verenigde Staten, 2008
Speelduur: 106 minuten
Regie: James Gray
Productie: Donna Gigliotti, James Gray, Anthony Katagas
Scenario: James Gray, Ric Menello
Camera: Joaquín Baca-Asay
Montage: John Axelrad
Art direction: Happy Massee
Muziek: Gregg Baxter
Met: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Isabella Rossellini
Beeld: 1:2,35, anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-film  / Wild Bunch 
Website: http://www.twoloversmovie.com


EDITORS' CHOICE