REVIEW

Boy A

Jan Luijsterburg | 10 juli 2009

Who decides who gets a second chance? De tagline vat de kern van Boy A goed samen. Eric Wilson keert na lange tijd in de gevangenis terug in de maatschappij. Hoewel hij in de publiciteit rond zijn zaak als Boy A bekend stond is het zaak een nieuwe naam te kiezen. Niemand mag weten wie hij echt is, anders kan hij het wel vergeten. Jack Burridge, zo heet hij voortaan.

Boy AReclasseringsambtenaar Terry (Peter Mullan) is een liefdevol surrogaatvader. Met vallen en opstaan krijgt hij Jack weer in de maatschappij. Een dak boven zijn hoofd, een baan, collega’s. Lastig is dat mensen van alles willen weten over je achtergrond. Jack heeft aardig wat bij elkaar te verzinnen. Met hulp van Terry lukt dat wonderwel. Minder succesvol is Terry in zijn eigen privéleven. Zijn zoon koestert bittere gevoelens en verwijt zijn vader dat hij meer aandacht aan zijn pupillen schenkt dan aan hem. Tussendoor wordt in flashbacks getoond hoe Jack nu precies veroordeeld raakte. Vriendje Philip, Boy B, de andere dader, blijkt een stuk enger dan Jack. Hij pleegde zelfmoord, wat Jack nog erg bezig houdt.

Boy A is gemaakt om de kijker flink emotioneel te raken, en slaagt daar volledig in. Die opgeroepen emoties zijn tegelijk het onderwerp van de film. Erge, traumatische verhalen roepen heftige reacties op, daar weet de Engelse tabloidpers alles van. De onderbuikgevoelens van de maatschappij worden sterk gemanipuleerd en zijn uiteindelijk bepalend voor leven of dood.

Boy A

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jonathan Trigell, die voor een deel geïnspireerd is op zaak van James Bulger, de peuter die begin jaren 90 door twee schooljongens vermoord werd. Andrew Garfield en Peter Mullan zetten overtuigende acteerprestaties neer die je als kijker helemaal inpalmen, waardoor het morele dilemma van goed en kwaad aangrijpend neergezet wordt. De fletse kleuren en dynamische cameravoering dragen bij aan de subjectieve, persoonlijke toon van de film. Indrukwekkend.

Aanvullende informatie:
Engeland, 2007
Speelduur: 97 minuten
Regie: John Crowley
Productie: Lynn Horsford
Scenario: Mark O`Rowe, naar het boek van Jonathan Trigell
Camera: Rob Hardy
Montage: Lucia Zucchetti
Art direction: Andrea Hughes
Muziek: Paddy Cunneen
Met: Andrew Garfield, Anthony Lewis, Peter Mullan, Skye Bennett, Shaun Evans, Jessica Mullins, James Young
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Homescreen 
Website: http://www.boyamovie.info


EDITORS' CHOICE