REVIEW

Supertramp - Crime Of The Century

Jan de Jeu | 16 juli 2009

Het derde album van de Britse progressive rock band Supertramp was het eerste waarmee de groep in eigen land doorbrak. Pas later, toen de sterrenstatus er al was werden de beide eerste platen, Supertramp en Indelibly Stamped alsnog een succes.

Supertramp - Crime Of The CenturyHoewel het echt grote commerciele succes later kwam geldt Crime Of The Century voor mij als hun beste album. Met krakers als School, Bloody Well Right, Dreamer en natuurlijk het titelnummer. Overal duikt dat typische, heldere, bij tijd en wijle vervormende toetsengeluid van de Wurlitzer 200A elektrische piano op. Heerlijk.

Deze geremasterde versie klinkt duidelijk beter dan mijn eigen oude exemplaar. Niet alleen helderder maar met name in het laag ook beter gedefi nieerd. Op meerdere momenten krijg ik daarom tijdens het luisteren het gevoel dat het om een geheel nieuwe plaat gaat. Zo klinken de treinen aan het begin van Rudy veel realistischer, met wielen die nu echt van metaal zijn. Ook de stem die in datzelfde nummer uit de luidsprekers schalt, weerklinkt nu in een echte stationshal.

Het maakt de lp nog meer pakkend dan hij van origine al is. Of er een code voor een gratis mp3 download bij zit? Wat denkt u. Het is een lp van (Universal’s) Back To Black.


EDITORS' CHOICE